lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Українська влада згортає роботу єдиного телеканалу іномовлення

Відтепер російські пропагандистські ЗМІ за кордоном отримали додаткові можливості для інформаційної війни проти України

Єдиний український телеканал іномовлення UA|TV з 13 січня припиняє пряме мовлення на всі зарубіжні країни — відтепер передачі транслюватимуться лише в запису. Також більше не буде англомовної, арабськомовної та кримськототарської версій мовлення.

В той же час Росія витрачає 300 мільйонів доларів на своє іномовлення в рік. На всіх континентах та в усіх країнах можна побачити та почути російську версію подій в Україні та світі, — так коментує новину про згортання роботи єдиного українського телеканалу іномовлення в Україні політолог Андрій Смолій на своїй сторінці у Facebook.

Влада ж позбавляє світ інформації про події в нашій державі.

Телеканал фактично припинив мовлення в такому форматі. Тепер це буде російськомовний телеканал «для окупованих територій» розважального формату. По суті — філія 95 кварталу. Зі «сватами», «папіками», «коміками» та іншим низькопробними телевізійними продуктами.

Як можна воюючій державі позбавлятися єдиного телеканалу іномовлення?! Це злочин проти держави, проти суспільства.

Проте, я вже нічому не дивуюсь? —  пише український політолог. Російські блогери та персони нон-грата, промосковські шоу та журналісти-пропагандисти повертаються. Така політика Зеленського та його «слуг народу».

Ще навесні минулого року керівництво телеканалу UA|TV було налаштоване оптимістично. На одній із пресконференцій в УКРІНФОРМІ вони розповідали про свої плани, про технічні можливості каналу. Для розуміння важливості цього ЗМІ для позиціонування України у світі і втрачених перспективах, наводимо короткий виклад цієї пресконференції.

«Телеканал іномовлення UA|TV планує найближчим часом розширювати свою присутність не тільки у світі, а й у низці українських міст.

Про це повідомила генеральний директор UA|TV Людмила Березовська.

“Канал уже мовить на чотирьох супутниках. Це Північна Америка, Європа, Азія та Схід. У планах — до кінця року запустити супутник над Південною Америкою. Це єдиний простір, де поки що нас немає”, — сказала вона.

Окрім того, додала Березовська, UA|TV отримав тимчасові дозволи на мовлення у зоні проведення операції об'єднаних сил (ООС) . Йдеться про мовлення у Гірнику та Волновасі, частково покритий сигналом Донецьк.

“Дуже задоволені нашим покриттям у цій зоні військовослужбовці. Журналісти там часто бувають і щоразу, коли приїздять, привозять невеликі шматочки відео, де видно, що військові дивляться наш канал. Також є у нас дозвіл у Бахмутівці, на Чонгарі. Запланований найближчим часом Покровськ та Бахмутівка, щоб був потужніший сигнал. Ще буде Скадовськ і Чаплинка”,—- сказала гендиректор UA|TV.

Вона зазначила, що після того як канал отримає дозволи на мовлення на 13 передавачах, буде домовлятися із кабельними мережами у тих регіонах для того, щоб мати можливість потрапити із російськомовним контентом на окуповані та близькі до них території.

За словами директора з розвитку UA|TV Миколи Шкарабана, загалом значним проривом є вихід мовлення у Північній Африці та на Близькому Сході. Телеканал Мультимедійної платформи іномовлення України UA|TV є у кабельних мережах Республіки Білорусь, Киргизькій Республіці, у Непалі, в чотирьох індонезійських кабельних мережах. Канал став доступний абонентам у Чорногорії, збільшив присутність у Молдові та Болгарії, приєднався до чеської та словацької платформи. Наприкінці 2018 року почали працювати власні кореспондентські пункти UA|TV у столиці Польщі Варшаві та в Анкарі (Туреччина).

“Додам те, що найближчим часом у нас буде відкритий корпункт в одній великій східній країні, але поки що не будемо відкривати карти. І плануємо зайти у найбільші мережі країни, яка є нашим сусідом по Чорному морю, але поки не будемо все розповідати, бо чекаємо підписання договорів”, — додав державний секретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко.

Крім того, додав він, цей телеканал єдиний, який можна дивитися на території Росії. Наприклад, в Заураллі, у супутниковому сигналі, який доносить російською мовою про Україну правду. Це також єдиний український канал, який є в Австралії.Там інформацію отримують українською та англійською.

“Чому нам було легко достукатися до глядача? Тому що канал мовить загалом п’ятьма мовами, але переважає в ефірі англійська та російська. Навіть у зоні ООС, коли дивляться, то російську мову добре розуміють, сприймають. Тому нам легко доносити інформацію до своїх глядачів”, - сказала Березовська.

Водночас керівництво каналу визнає, що фінансування UA|TV не є достатнім для того, аби швидко втілюватися усі свої плани в життя, та попри це багато чого вдалося. “Можу сказати, що, наприклад, одні з кабельних провайдерів Туреччини для того, щоб ми туди зайшли, просила 2 роки тому 210 тисяч євро на рік. Звісно, що ми не можемо собі дозволити такі суми. Переговори тривають довше, але ми домовляємося включатися безкоштовно. Якби грошей було більше, то ми б мали іншу техніку, більше людей, більше корпунктів. Ми б більше і швидше розвивалися. Але ми і так розвиваємося “, — сказала вона.

Як зазначив Шкарабан, канал принципово розповсюджується по світу безкоштовно, тобто не платить, як інші, за включення у кабельні мережі. “Але деякі європейські ринки телебачення створені так, як бізнес і , наприклад, для того, щоб увійти в Італію, потрібно заплатити великі гроші”, — сказав він.

Телеканал UA|TV почав працювати 1 жовтня 2015 року. Правовим підґрунтям для його роботи є розроблений Міністерством інформаційної політики Закон України «Про систему іномовлення України», прийнятий Верховною Радою 8 грудня та підписаний Президентом 28 грудня 2015 року.

Канал транслює новини та програми власного виробництва через супутникові та кабельні мережі п’ятьма мовами - українською, англійською, російською, арабською та кримськотатарською».

І ось все це, практично, припиняється… Україна дедалі втрачає інформаційні можливості  у світі і стає ще вразливішою в гібридній війні, яку проти неї веде Росія. Якщо йдеться про брак коштів на державні медійні проекти, то чому знаходяться гроші для непомірного зростання зарплат у чиновників, народних ? Якщо ж нинішня українська влада взяла курс на капітуляцію перед Росією, то це справжня біда для України, яка з кров’ю виборює свою свободу й незалежність у протистоянні з могутнім агресором. 

Віктор Гіржов, журналіст

На світлинах: Логотип телеканалу іномовлення. Колектив телеканалу іномовлення. Пресконференція керівництва телеканалу UA|TV в агентстві УКРІНФОРМ, квітень 2019 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка