lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Яскравий рік з «Пацьорками»

Досвідом ознайомлення з українськими традиціями  ділиться земляцтво  «Водограй» в Естонії

Українське земляцтво Сілла­мяе «Водограй» розпочало проєкт «Пацьорки» за підтримки Фонду Інтеграції та Міністерства Куль­тури Естонії.  Назва символічна. Пацьорки – це скляне намисто. Як з окремих намистин складається гарна прикраса, так і з яскра­вих вражень, визначних подій та веселих свят складається відчуття щастя та на­повненості життя. Гасло нашого проєк­ту – «Проживи рік яскраво!»

У рамках проєкту ми створи­ли веб-додаток «Пацьорки» (https:// pacyorky.ee/ ) – календар культурних по­дій українських товариств Естонії. Він допомагає слідкувати за культурним життям української діаспори Естонії й дає змогу завчасно дізнаватися про ці­каві події, не пропускаючи їх. Додаток автоматично збирає події, створені в гру­пах українських культурних товариств у соціальній мережі Facebook, що підклю­чилися до «Пацьорок». У такий спосіб усі культурні українські заходи можна буде знайти в одному місці – на сайті pacyorky. ee, подивитися в календарі та на мапі подій. Це спрощує життя естонців, ко­трі цікавляться українською культурою, оскільки їм більше не потрібно слідкува­ти за всіма групами окремо, щоб не про­пустити чогось цікавого. Достатньо буде продивитися календар на нашому сайті. Ми сподіваємося, що додаток «Пацьор­ки» допоможе зробити дозвілля жителів Естонії різноманітнішим та наповнить життя веселими спогадами. Також ми хочемо привернути увагу нових людей до діяльності національно-культурних товариств.

Сайт оновлює події автоматично, і це не потребує зайвого часу та зусиль на подання інформації. Достатньо підклю­читись один раз, а тоді просто створюва­ти події на FB сторінці, що вже є рутиною для більшості культурних товариств. У такий спосіб додаток допоможе розре­кламувати ваші події, зацікавити більше людей і долучити більше учасників. Ак­тивна рекламна кампанія «Пацьорок», запущена у вересні 2020 року в соціаль­них медіа, сприятиме досягненню нашої мети. Додаток доступний українською, естонською, російською та англійською мовами. Також він має функцію розсил­ки. Можна підписатися на сповіщення про нові події, і оновлення будуть прихо­дити на вашу електрону скриньку. Дяку­ємо Дмитру Голікову за ідею та розробку веб-додатку.

Друга частина естонського проєк­ту «Пацьорки» – це розробка й видання однойменної настільної карткової гри для всієї родини. Вона створена за мотивами святкування українських календар­них, родинних та народних свят.

Головна мета – об’єднати покоління й занурити учасників у пізнання українських тради­цій. Секрет успіху – це яскраві ілюстрації, цікава концепція, а також популярність настільних карт­кових ігор серед молоді. Протягом гри кожен учасник представлятиме од­ного з членів укра­їнської родини, що живе в давні часи. Гравець разом зі своїм героєм про­живатиме один ка­лендарний рік від Різдва до Миколая, відзначаючи народ­ні та родинні свята за українськими традиціями. У грі представлені всі атрибути культури та свят: національні страви, костюми, му­зичні інструменти, побутові правила, звичаї тощо. За кожне свято, що пережи­те за традиціями, якщо гравець викори­став правильні карти страв, атрибутів, ритуалів, він отримує фішку щастя. Ви­грає той, хто проживе найщасливійший рік, назбиравши найбільше фішок.

Ми зібрали інформацію про народ­ні та родинні українські свята до одного буклету, що входить до комплекту гри, щоб освіжити знання гравців. Опис гри, фото та відео можна знайти на сайті https://pacyorky.ee/ у спеціальному розділі «Гра». Ми також викладемо на сайт відео з процесом гри в «Пацьорки», щоб учас­никам було легше зорієнтуватися в пра­вилах. Восени 2020 року ми подаруємо по комплекту нашої забавки українським недільним школам Естонії, а також про­ведемо три ігрові вечори в різних містах. Ми впевнені, що наш проєкт допоможе українцям, особливо маленьким, які жи­вуть в Естонії, зацікавитися народними святами та українською народною куль­турою. Така гра дає змогу в ролі свого ге­роя емоційно пережити досвід народних свят, отримати приємні та яскраві спога­ди від народної культури та спілкування з людьми. За допомогою неї ми хочемо пробудити цікавість до українських свят, обрядів та традицій.

Лідія Житник, м. Сілламяе, Естонія

Джерело: Освітньо-пізнавальний часопис «Український дім», № 5 (103), 2020 р.

На світлинах:

1. Лариса Житник - голова українського земляцтва в Естонії «Водограй»

2. Юна учасниця гри з буклетом «Пацьорки»

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка