Подружжя з Кропивницького пригощає мешканців і гостей чеської столиці смачними стравами у власній борщарні
Сьогодні за межами України працює велика армія українських трудових мігрантів. Зайняті вони у різних галузях економіки західних країн – переважно на робочих місцях, на які не претендують місцеві мешканці. Але є серед мігрантів частина українців, котрим вдалося відкрити власну справу. У Празі трудиться подружня пара з Кропивницького, яка відкрила кафе, де готують смачні українські страви, зокрема, борщі.
Про те, як українці несуть національні кулінарні традиції до Європи повідомляє на своїй сторінці в Facebook Євген Перебийніс – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській Республіці. Ось захоплююча розповідь дипломата про українську борщарню.
«Побували з Ольгою (дружиною. – Авт.) в українській борщарні у Празі The Borsch, яку з любов'ю та натхненням створили Наталія Бас і Олександр Мартинов.
Ідея української борщарні народилася у подружжя, яке переїхало до Праги з Кропивницького кілька років тому, але запустити проєкт вдалося тільки у вересні цього року. Починали з борщів, яких ресторан пропонує кілька видів, але зараз в меню вже досить пристойний асортимент й інших українських страв – від варенкиків і голубців до дерунів і сирників. Борщ я спробував і можу підтвердити, що це смачно і що це саме український борщ, до якого всі ми звикли вдома, а не те, що часом пропонують під цією назвою в інших чеських закладах.
Цільовий клієнт, на якого орієнтується заклад, – це навіть не українці, а чехи які живуть і працюють поряд, в одному з найпрестижніших празьких районів Виногради. Судячи з усього, українські страви вже вподобали багато з них, приходячи на обід або ж замовляючи страви через служби доставки.
Переконаний, що проєкт Наталії та Олександра має велике майбутнє, тим більш, що вони перебувають постійно в русі та розвитку, шукаючи нові ідеї та рішення, надихаючись найкращими зразками сучасної української кухні. До речі, помітив, що на чільному місці в ресторані – книги Ievgen Klopotenko, якого ми, користуючись нагодою, щиро запрошуємо до Праги».
Віктор Гіржов
- Український Посол у Чехії Євген Перебийніс (лівруч), Наталія Бас, Олександр Мартинов, дружина Посла Ольга Перебийніс біля кафе «Борщ» у Празі Український Посол у Чехії Євген Перебийніс (лівруч), Наталія Бас, Олександр Мартинов, дружина Посла Ольга Перебийніс біля кафе «Борщ» у Празі
- Наталія Бас (ліворуч) із працівниками борщарні. Наталія Бас (ліворуч) із працівниками борщарні.
- Книги українського письменника Євгена Клопотенка про українські страви. Книги українського письменника Євгена Клопотенка про українські страви.
https://kobza.com.ua/ukrajina-svit/6524-ukrainskyi-borshch-u-prazi.html?tmpl=component&print=1&layout=default&page=#sigProGalleria411b1d5d44
На світлинах:
- Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс задоволений смаком борщу.
- Український Посол у Чехії Євген Перебийніс (лівруч), Наталія Бас, Олександр Мартинов, дружина Посла Ольга Перебийніс біля кафе «Борщ» у Празі
- Наталія Бас (ліворуч) із працівниками борщарні.
- Книги українського письменника Євгена Клопотенка про українські страви.