lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Голодомор-2022: фейки і факти

 

Наскільки реальна світова продовольча криза через війну Росії з Україною?

Військові дії на території України не могли не позначитися на житті її агропромислового сектору. Йдеться не тільки про неможливість в деяких областях розпочати посівну через обстріли або заміновані поля, а й навмисне руйнування російськими військами зерносховищ, що мали прийняти новий врожай, та  нафтопереробних заводів, які забезпечували селян паливом.  .

Українців лякають новим Голодомором, маючи на меті  навіяти їм таку думку: чим далі ви чините супротив, тим більш реальною стає загроза голодної смерті. Аби перекласти відповідальність з хворої голови на здорову, російські ЗМІ останнім часом навіть поширюють  інформацію про те, що Захід змушує українську владу влаштувати штучний дефіцит продовольства шляхом вивозу за кордон  залишків сільгосппродукції, що зберігаються у Держрезерві України, звинувативши у Голодоморі-2022 Росію.

Невже Україна в умовах війни продає останнє? Так, продає, але далеко не останнє. За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, йдеться не про Держрезерв, а надлишки продукції врожаю минулого року. Нагадаємо, 2021 року зернових та зернобобових культур в Україні намолотили близько 84 млн. тонн, що стало історичним рекордом. Це підтверджує і міністр аграрної політики України Микола Сольський. Він уточнює, що є 20 мільйонів тонн минулорічного врожаю, які потрібно було вивезти цієї весни. Навіть часткове відновлення експорту, говорить міністр,  є вкрай важливим, оскільки забезпечує надходження коштів для посівної — закупівлі дизпалива, насіння, добрив, засобів захисту рослин та для виплати зарплат. 

«У 2022 році  Україна цілком виправдано сподівалася на черговий рекордний урожай, оскільки озимі культури перезимували без негативних наслідків, - говорить  директор ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. – Але війна внесла свої корективи».

«У разі реалізації оптимістичного сценарію та закінчення війни протягом найближчого місяця,  Україна може зібрати врожай орієнтовно на рівні 2016 року», - вважає  заступник директора компанії «ПроАгро Груп»  Марія Колесник. Тоді в країні намолотили 64,2 млн. тонн зернових. «Навіть за умови втрати врожаю 2022 року Україні голод не загрожує. Тільки за рахунок залишків урожаю 2021 року держава може забезпечити свої потреби у пшениці наступного сезону», - переконана Колесник.

Отже до продовольчої небезпеки, якою нас лякають російські медіа,  може призвести не експорт сільськогосподарської продукції до Європи, а військові дії Росії проти України.

Світова продовольча  небезпека через російсько-українську війну

Україна є одним з основних постачальників продовольства на світовий ринок. «Вона - п'ятий експортер пшениці у світі, - говорить експерт «Ліги анти трасту» Галина Верцимаха, - Разом з РФ Україна забезпечує 19% світових поставок ячменю, 14% пшениці та 4% кукурудзи, що становить понад одну третину світового експорту зернових. Відповідно , збої у сільськогосподарській діяльності негативно позначаться на продовольчій безпеці у всьому світі».

За даними Human Rights Watch, через російську агресію в Україні вже посилилася продовольча криза на Близькому Сході та в Північній Африці Зокрема Ліван отримує 80% пшениці з України, Лівія понад 40%,  Ємен – щонайменше 27%. Єгипет закуповує не тільки пшеницю, а й великі обсяги олії. Влада північно-західної Сирії забезпечує регіон пшеницею та борошном, закупленими через Туреччину, яка також імпортує 90% пшениці з України. Тож, Україна докладає зараз всіх зусиль, щоб запобігти продовольчій кризі не лише всередині країни, а й забезпечити постачання в інші країни, благополуччя яких залежить від української сільськогосподарської продукції. Подальше можливе ускладнення ситуації можливе лише внаслідок військових дій та агресії РФ.

Так, відомо, що на 1 квітня росіяни навмисне пошкодили вже щонайменше більше шести зерносховищ на сході  Україні. Це саме навмисні дії, адже зерносховища не загрожують Російській Федерації, там не зберігається військова техніка. Також, за даними Держдепартаменту США, військово-морські сили Росії блокують у Чорноморському регіоні понад 90 цивільних суден, які призначені для перевезення зерна та іншого продовольства.

Росія вже розбомбила щонайменше три цивільні судна, які перевозили товари з чорноморських портів по всьому світу, зокрема й одне, зафрахтоване агрокомпанією. Через блокування морських портів Україна почала експортувати зерно до ЄС і через ЄС залізницею, але і ці поставки можуть бути зірвані внаслідок російських ракетних ударів по залізничним транспортним вузлам і мостам.

Додамо, що експорт зернових із РФ теж опиняється під питанням. По-перше, Росія може скоротити постачання задля задоволення внутрішніх потреб та нарощування резервів. По-друге, експорт із РФ може ускладнитися через санкції.

«Росія штовхає людство до продовольчої катастрофи, і світ має на це реагувати вже зараз. Тому що це вже не українська, а загальносвітова проблема», - зазначає заступник директора компанії «ПроАгро Груп»  Марія Колесник.

Наш кор. за матеріалами інтернет-видань

1. Ліквідація пожежі через обстріл сховища зерна на Миколаївщині

2. Зруйноване зерносховище в с. Пологи на Сумщині

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка