lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Різдвяний концерт сиктивкарського народного хору "Україна"
Олександр Павленко
Олександр Павленко

Співали всі!

7 січня в Сиктивкарі, у державному Театрі опери і балету Республіки Комі, відбувся традиційний Різдвяний концерт за участі сиктивкарського народного хору "Україна" (худ. керівник заслужена артистка Росії Наталія Масанова). На жаль, не всі бажаючі змогли потрапити на концерт. Це не дивно, адже для українців Сиктивкару, кількість яких перевищує 10 тисяч, будь-який зал буде замалим. Зустріч з рідною мовою й близькою серцю піснею, з атмосферою українського споконвічного Різдва, дуже важливо для кожного, хто народився в Україні, але проживає в Республіці Комі, будучи громадянином Росії. Це джерело сили духу, сили волі і просто гарного настрою на весь рік аж до наступного Різдва.

У зв'язку з цим правильно буде висловити велику подяку насамперед всім учасникам хорового колективу за концерт. Без малого, пів сотні людей - інженери, лікарі, вчителі, держслужбовці, - зайняті в повсякденній роботі за основним видом діяльності, щодня приходили на репетиції. Не будучи професійними артистами, вони готувалися гідно представити українську пісню глядачеві. І в них це вийшло чудово. Хоча деякі глядачі, забуваючи, що перед ними виступають такі ж люди як і вони, прості трудівники "народного господарства", все ж вимагають ще більш високого рівня виконання і ще більшого розширення репертуару. На сьогодні у репертуарі хору понад 200 пісень. Важко врахувати інтереси і бажання глядача, коли кількість тільки українських народних пісень та їх варіацій обчислюється тисячами. В Інтернеті я побачив цифру - 18404 пісні. Авторських пісень - безліч. В Україні нині особливе місце займає сучасна українська пісня в стилі хард, реп, хіп-хоп та інших стилів. Пісня для українця - це все. А ще є іскрометні народні танці. Кожна область України має свої неповторні народні танці: на Закарпатті, в західній частині України, в центральній - на Подніпров'ї, в східній Україні - на Слобожанщині, на півдні - Таврійські й т.д.

А в проміжках між піснями й танцями обов'язково повинен бути представлений розмовний жанр. Гумор, сатира, віршовані твори - така ж невід'ємна частина будь-якого українського концерту. Зрозуміло, що в одному концерті їх всі показати неможливо.

Цікаво було спостерігати те, що після двох годин концерту та після опускання завіси, значна частина глядачів не збиралася залишати зал. Вони вважали, що це лише перерва на антракт…

Як і личить в Різдвяний вечір, дійство розпочалося з пісенної молитви "Радуйся..." у виконанні сиктивкарського народного хору «Україна». Після того до присутніх звернувся зі словами благословення і поздоровлення Єпископ Сиктивкарський і Воркутинський Питирим. Далі після виконання хором ораторії "Небо і Земля", на сцену вийшла міністр національної політики республіки Комі Галина Габушева. Вона привітала присутніх з Різдвом та вручила букет квітів керівнику хору Наталії Масановій. Після чого прозвучали вірші у виконанні ведучої концерту, солістки театру опери і балету Антоніни Білобрової "Українська мова - солов'їная". Далі зазвучали веселі, жартівливі і ліричні пісні: "А я в лузі сіно згрібала" на сл. Петра Волосюка. муз. Володимира Конощенко. "Грай скрипалику" на сл. В. Каневського, муз. Олександра Каліщука. "Посіяв я горошок" - календарно-обрядова пісня. У виконанні артистки театру опери та балету Республіки Комі Антоніни Білобрової прозвучав вірш про Україну.

За канонами святкування Різдва всі учасники віддають данину пам'яті тим, кого вже немає в живих. Хор виконав пісню "Сини" на слова Йосифа Струцюка, муз. А. Калищука. Жіноча група хору акапельно виконала популярну народну пісню "Туман яром".

Настя Глушкова, юна солістка хору, виконала дві пісні "Маленька україночка" і "Гарний танець гопачок". Глядачі побачили прем'єру української народної пісні "Молодиця як зіниця" та народження нового дуету Петра Музики і Світлани Чераневої. Відомий в республіці соліст оперного театру Михайло Журков виконав популярну "Пісня про рушник" на сл. Андрія Малишка, муз. Павла Майбороди. Цікаво, що для виконання пісні Михайло вбрався в у свій циганський національний одяг.

Гумореску Павла Глазового виконав спеціаліст жанру Микола Дідюк. Потім послідував блок українських народних пісень: "У сусіда хата біла", " Два голуби воду пили", "Коломийка".

Величезне задоволення зал отримав від виконання ветераном хору Сергієм Гавриленко ліричної пісні "Ніч яка місячна" на сл. Старицького, муз. народна. Особливість голосу пана Сергія - в його схожості до голосу Анатолія Солов'яненка.

У виконанні солістки театру опери Олени Ладигиної прозвучала популярна " Хуторянка" на сл. М. Шаброва, муз. В. Матецького.

Квартет хору виконав українську народну пісню " Ой Іванку, Іванку...".

Глядачі побачили нового соліста хору Володимира Царука, який виконав старовинну і дуже популярну українську народну пісню "А я дивлюся де моя Маруся...".

Ще одна прем'єра пісні "Розпитаю про любов" на сл. Богдана Стельмаха, муз. Ігоря Білозіра була продемонстрована у виконанні нової солістки хору Світлани Чераньової.

Вперше шанувальники української пісні побачили і почули дует братів Михайла і Сергія Журкових. Ведуча концерту Атоніна Білоброва не втратила можливість використати національну особливість українців співати хором й разом з залом заспівала пісню на сл. і муз. Марка Тишмана "Калина" - «Одна калина за вікном, одна родина за столом і Україна, бо в нас іншої нема...".

За тим ансамбль народного хору виконав ряд танцювально-пісенних композицій:

"Ти ж мене підманула", "Дівчина калина", "Ой, вишеньки черешеньки", "Калинова сопілка", "Криниченька", "Полюбила Василя", "Верховино світку ти наш", "За над чорним морем", "Віє і за-дону...".

На завершення концертної програми ведуча надала слово голові НКА "Україна" в Республіці Комі Олександру Павленко. Він колядкою привітав усіх з Різдвом Христовим, побажав сімейного щастя і творчих успіхів народному хору.

Концерт закінчився тим, що всі присутні разом з хором співали різдвяну пісню "Небо і земля...".

Ідея, сценарій та режисура концерту належить Наталії Масановій.

Олександр ПАВЛЕНКО

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Фото Наталії Павленко.

Голова українців Республіки Комі Олександр  Павленко привітав присутніх колядкою та побажав сімейного щастя
Голова українців Республіки Комі Олександр Павленко привітав присутніх колядкою та побажав сімейного щастя
Виступає Настя Глушкова
Виступає Настя Глушкова
На сцені - хор та Н.Масанова
На сцені - хор та Н.Масанова
Хористи  українського хору м.Сиктивкар, Республіка Комі. Світлана Чераньова, Михайло Опекан та Віра Бондарук
Хористи українського хору м.Сиктивкар, Республіка Комі. Світлана Чераньова, Михайло Опекан та Віра Бондарук

На світлинах: Олександр Павленко. Голова українців Республіки Комі Олександр Павленко привітав присутніх колядкою та побажав сімейного щастя. Виступає Настя Глушкова. На сцені - хор та Н.Масанова. Хористи українського хору м.Сиктивкар, Республіка Комі. Світлана Чераньова, Михайло Опекан та Віра Бондарук.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка