lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Біографія Мирослави Орестівни Філіпової

 

Публікуємо біографію відомої діячки українського руху в Росії Мирослави Філіпової, серце якої перестало битися 21 листопада 2021 року

Мирослава Орестівна Філіпова народилася 21 листопада 1952 року на Колимі – в селищі Нексікан Сусуманського району Хабаровського краю. Сталося так тому, що батьки Мирослави були політв'язнями. Тато Булка Орест Іванович, родом із Івано-франківської області, Рогатинського району, села Григорів був учасником процесу 59-ти у Львові. Його забрали з 1 курсу Львівського медінститут в 1940, тримали в тюрмі на Лонського, суд відбувся в січні 1941-го. Мама – Сулим Іванна Григорівна, родом із Львівської області, Жовквівського району, села Кам'янка-Липник, була зв'язковою ОУН, заарештована в 1943 році.

Батьки познайомились і одружились на Колимі, якийсь час жили в бараках, на поселеннях. У 1954 році у Мирослави народилася молодша сестра Ореста. Повернутися на батьківщину, до України, сім'я змогла лише в 1956 році восени: оселилися у Львівській області, в м. Ходорів Жидачівського району.

У Ходорові дівчина закінчила загальноосвітню та музичну школи (вона добре грала на акордеоні - особливо полюбляла виконувати «Чардаш» Монті), і мріяла вступити до Львівського медінституту. Чотири роки поспіль намагалася це зробити і кожного разу їй бракувало 0,5 бала. При спробі з'ясувати причину такого постійного «недобору», отримала відповідь, що треба, мовляв, вступати там, де вона народилася.

Мирослава була дуже цілеспрямованою людиною і твердо вирішила добитися свого: вона в 1973 році поїхала до сибірського міста Томськ, де вступила до медінституту з першої спроби. Незважаючи на навчання, завжди паралельно працювала, батьки підримували її у всьому. В Томську вона вийшла заміж, у 1979 році народилась донька Оксана, а в 1985 році – син Андрій (якій трагічно загинув у 2011 році). Після інституту Мирослава здобула фах лікаря акушера-гінеколога. Працювала в пологовому будинку, потім у жіночій консультації. Здобула фах лікаря ультразвукової діагностики, захистила кандидатську дисертацію і отрималала звання заслуженого лікаря РФ.

Дуже багато років, до кінця свого життя, Мирослава Філіпова працювала в Томському науково-дослідному інституті медичної генетики і заслужила авторитет серед своїх колег.

Звістка про смерть була ніби грім серед ясного неба: Мирослави Орестівни не стало саме в день її народження – 21 листопада 2021 року. Нещадний ковід забрав її, а ще раніше – її чоловіка.

Чоловік Філіппов Володимир Адольфович народився в 1950 році, закінчив радіофізичний факультет Томського державного університету. В молодості займався спортом – мав звання кандидата у майстри спорту з гірського слалому. Був військовим, останніми роками перебував на пенсії. У нього залишилась жива мама, їй 94 роки, вона жила з сином і це була основна причина, чому подружжя не змогло переїхати до України, хоч дуже мріяли про це... Востаннє п. Мирослава була в Україні два роки тому. Тепер донька Оксана планує у червні 2022 року перевезти прах батьків до Львова для поховання на рідній землі.

Донька Мирослави Філіпової – Оксана Мартинник переїхала до України в 2003 році. Вона, як і мама, теж медик: закінчила Сибірський державний медичний університет у м. Томськ, інтернатуру з отоларингології проходила в Івано-Франківський державній медичній академії, має ліцензію на приватну практику. Мешкають із чоловіком Любомиром та двома синами – Святославом і Зореславом поблизу Львова. Оксані передалися від матері й діда з бабою патріотизм, палка любов до України, вона підтримує зв’язки з діаспорою.

Українці Росії знали Мирославу Філіпову як багаторічного голову Українського центру культури "Джерело" (м. Томськ), де вона встигла дуже багато зробити для розвитку української культури й шкільної освіти. За свою активну громадську діяльність в Україні отримала Орден княгині Ольги 3-го ступеня (нагороду вручав президент Віктор Ющенко).

Укладач Віктор Гіржов

Автор щиро вдячний доньці п. Мирослави Оксані Мартинник за надані біографічні дані та світлини з родинного архіву.

На світлинах:

  1. Мирослава Орестівна Філіпова.
  2. Батьки Мирослави Філіпової.
  3. Родина по дідові.
  4. Молоді роки.
  5. Мирослава гарно грала на акордеоні.
  6. Мирослава з сестрою Орестою.
  7. З маленькою донькою Оксаною.
  8. Із онуками у Львові.
  9. З дорослою донькою Оксаною (м. Томськ).
  10. Мирослава Філіпова — високопрофесійний медик і дослідник.
  11. На фотовиставці в Томську.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка