lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Екран, освячений духовністю

Народна артистка України, віце-президент фестивалю Раїса НедашківськаКінематографісти словянських і православних народів провели свій черговий кінофорум

З 22 по 31 травня у Москві проходив ХVII Міжнародний кінофорум «Золотий Витязь». Його незмінним президентом і душею впродовж усіх цих років залишається відомий актор, режисер, сценарист і продюсер Микола Бурляєв.

В семи конкурсних номінаціях, а також у позаконкурсній програмі було переглянуто 266 робіт із 31 країни. На церемонії відкриття фестивалю найвищу нагороду МКФ «Золотий Витязь» 2008-го року – Золоту медаль нашого великого земляка Сергія Федоровича Бондарчука «За видатний внесок у кінематограф» вручено народному артисту СРСР Олексію Баталову, а під час закриття кінофоруму таку ж відзнаку отримав геніальний режисер, народний артист СРСР Ельдар Рязанов. Гран-Прі фестивалю дістався художній стрічці «12» Микити Міхалкова.

Українські документалісти стали лауреатами та переможцями в двох номінаціях: за повнометражний фільм «Три осколки дзеркала» (режисер і сценарист Альбіна Афоніна) та за короткометражну стрічку «Фієста» (режисер і сценарист Ганна Яровенко, студія «Укркінохроніка»). У дебютній номінації звання лауреата отримав короткометражний художній фільм «Закон» режисера Віталія Потруха (сценарій Леоніда Череватенка), знятий на кіностудії ім. О. Довженка.

Президент МКФ Микола Бурляєв у розмові з автором цих рядків назвав прикрим той факт, що на кінофорум Україна не привезла жодної повнометражної художньої стрічки. На прохання охарактеризувати стан українського кіно в контексті слов’янського кінематографу Микола Петрович зокрема сказав: «Я, звичайно, не все бачу, що знімається в Україні впродовж цих останніх 17 років, але, сподіваюсь, що бачу все найкраще. Однак тенденція не дуже весела, так як ставлення до кінематографу в Україні поки що далеке від бажаного. Потрібна більш суттєва державна підтримка у цій справі, адже необхідно піднімати кіноіндустрію, відроджувати її з попелу».

Своїми поглядами на процеси, які відбуваються в кінематографічному середовищі слов’янських та православних народів поділився також постійний учасник кінофорумів - заслужений артист України, секретар правління Спілки кінематографістів України Олексій Колісник, котрий цього разу був членом журі конкурсу студентських та дебютних робіт.

Він зокрема відзначив зростаючу майстерність кіномитців, в тому числі молоді, та поступове повернення кіномистецтва у лоно духовності, що притаманне слов’янському світогляду. Спостерігається тенденція відходу від так званих «голівудських стандартів», які мали значний (частіше негативний) вплив на кінематограф пострадянських держав. Замість потоків крові, сцен насилля, поверхово-меркантильного підходу до людських взаємин на екрани поступово приходить позитивне кіно, а разом з ним – там з’являється людина вдумлива, віруюча, здатна змінити світ на краще, наповнити його добром, надією, творенням.

Наступний Міжнародний кінофорум «Золотий Витязь» відбудеться у травні 2009-го року в місті Ліпецьку.

Призи кінофоруму на сцені  Центрального Будинку кіно

Микита Міхалков та Микола Бурляєв

Режисер Ельдар Рязанов та міністр культури Росії  Олександр Авдєєв

На світлинах: Народна артистка України, віце-президент фестивалю Раїса Недашківська. Призи кінофоруму на сцені  Центрального Будинку кіно. Микита Міхалков та Микола Бурляєв. Режисер Ельдар Рязанов та міністр культури Росії Олександр Авдєєв.

Віктор ГІРЖОВ

Фото автора.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка