lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 У столиці Росії продовжують пропагувати українську культуру
Лариса Новосельцева

Патріотичні заходи Національного культурного центру України в Москві

Вечір української пісні та романсу

12 травня у концертній залі Національного культурного центру України в Москві відбувся прекрасний вечір української пісні та романсу за участю композитора і співачки Лариси Новосельцевої.

Лариса ‒ завжди бажана учасниця заходів Центру. Співачка має багато шанувальників своєї творчості ‒ тож не дивно, що цього разу в залі зібралося чимало поціновувачів її таланту.

Рушники на столі, гітара, зображення запаленої свічки як символ творчого кредо Лариси Новосельцевої… і ніжний вокал. Слухаючи її, забуваєш про плин часу, невимовна магія голосу заворожує так, що в певний момент навіть стає неважливим, яка пісня звучить саме зараз…

Лариса співала, акомпануючи на гітарі та фортепіано. Звучали твори як минулих століть, так і сьогодення. Музику доповнювали слайди. Гості послухали українські народні пісні “Ніч яка місячна”, “Ой, не світи, місяченьку”, “Цвіте терен”, “Місяць на небі” тощо. Також було виконано пісню “Не щебечи, соловейку” Михайла Глінки на слова українського поета Віктора Забіли, пісні Новосельцевої на слова поетеси українського походження Софії Буняк, яка була присутня на концерті, на вірші Василя Стуса, Лесі Українки, Олександра Вертинського та інших. Пісня “Не любити тебе ‒ не можна… “, написана Новосельцевою на вірш Василя Стуса, прозвучала зі сцени вперше!  Бадьорості вечору додала застольна пісня “Наливаймо, браття, кришталеві чаші” (слова Вадима Крищенка, музика Віктора Лісовола), а фінальною крапкою концерту став найулюбленіший шлягер гостей ‒ “Пісня про рушник (Рідна мати моя)” (слова Андрія Малишка, музика Платона Майбороди). Радо запрошуємо всіх на наступні наші концерти! Слідкуйте за афішою!

До Дня слов’янської писемності і культури

19 травня у Національному культурному центрі України в Москві з нагоди Дня слов’янської писемності і культури відбулося відкриття виставки однієї ікони «Святі рівноапостольні Кирило і Мефодій» черкаської майстрині Любові Мітітєл.

Персональні виставки ікон лицьового золотного шиття Любові Мітітєл в Культурному центрі стали вже доброю традицією, тож мешканці столиці вкотре отримали нагоду ознайомитися з її унікальними роботами.

Вишивкою Любов Мітітєл займається з п’яти років, а іконі присвятила майже чверть століття. Благословення на це отримала в Сергієвому Посаді, в монастирях вивчала техніку золотного лицьового шиття ікон XV–XVIII ст., наслідує традиції вишивки візантійської, московської та новгородської шкіл лицьового шиття.

Пам`яті Тараса Шевченка

22 травня в храмі-каплиці Бориса і Гліба на Арбатській площі відбулося запалення свічок з нагоди 154-ї річниці перевезення через Москву праху Тараса Шевченка в Україну.

Поруч із цим місцем знаходився храм Тихона Амафунтського, в якому 27-28 квітня 1861 року стояла домовина з прахом Кобзаря і відбулася панахида.

Взяли участь у заході працівники Національного культурного центру України в Москві та члени Товариства української культури “Славутич”.

У Культурному центрі відкрилася книжкова виставка, на якій представлено видання, що висвітлюють перебування Тараса Шевченка в Москві та перевезення його праху в Україну.

У Бібліотеці ім. Б. Ступки Центру відбулося представлення книги «Москва у творчій долі Тараса Шевченка» (М., 2015), яку кожен присутній зміг отримати в подарунок.

Травневе засідання Товариства української культури “Славутич”

27 травня у Національному культурному центрі України в Москві відбулося засідання Товариства української культури «Славутич», присвячене життєвому і творчому шляху української поетеси Олени Теліги.
Учасники зустрічі переглянули та обговорили документальний фільм «Приватний лист світові. Олена Теліга» (режисер-постановник — Ірина Шатохіна, Національна телекомпанія України, 2007). Йшлося про цілісність характеру Олени Теліги, силу її поетичного таланту та життєвого вибору, який вона зробила усвідомлено, незважаючи на його очевидний трагічний кінець. Говорили і про національну самоідентифікацію поетеси, а саме про її глибоке усвідомлення себе українкою, справдешність сильного характеру та зразок поведінки, позбавлений комплексів меншовартості.
До розмови долучилися Президент Товариства “Славутич”, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки Російської Федерації Василь Антонів, член Національної спілки письменників України та Спілки письменників Росії Софія Буняк та кандидат технічних наук, доцент Московського державного університету шляхів сполучення, син поета «Розстріляного відродження» Анатоля Олійника Олег Олійник.

Джерела:

http://ukrcentr.ru/kulturno-mistecka/vechir-ukra%D1%97nsko%D1%97-pisni-ta-romansu/

http://ukrcentr.ru/informacijno-prosvitnicka-ta-osvitnya/do-dnya-slovyansko%D1%97-pisemnosti-i-kulturi/

http://ukrcentr.ru/informacijno-prosvitnicka-ta-osvitnya/pamyati-tarasa-shevchenka/

http://ukrcentr.ru/informacijno-prosvitnicka-ta-osvitnya/rus-travneve-zasidanny

Додаткова інформація:

http://uk.wikipedia.org/wiki/

http://uk.wikipedia.org/wiki/

 

На світлинах: Лариса Новосельцева. Виступає співачка і композитор Лариса Новосельцева. Визнання таланту. Ікона святих рівноапостольних Кирила та Мефодія. Запалення свічок у храмі-каплиці Бориса і Гліба на Арбатській площі. Олена Теліга, українська поетеса і патріот.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка