Володимир Павук, голова національно-культурної автономії українців Новосибірська

Про рік Тараса Шевченка в Новосибірську

Недавно хтось висловився в інтернеті, що жінку треба любити повсякденно, а Тараса Шевченка згадувати хоч би раз на рік. Звичайно, заслуговує Тарас на те, щоб частіше згадувати його. Ті, хто цінує поета, згадують день викупу молодого Тараса з кріпацтва – 7 травня (за новим ліком) 1838 року. День перепоховання в Україні –22 травня (за новим ліком) на Чернечій  горі. Ще є одна дата – день звільнення Тараса Шевченка із солдатського заслання (21 липня1857 року за старим ліком Тарас отримав звістку про звільнення). Ось кілька дат, коли ми маємо нагоду зібратися і пом’янути Тараса Шевченка.

День народження і смерті – це Шевченківські дні, коли його згадує усе прогресивне українство і не тільки українство. Як завжди, 9 березня цього року було людно в Українському Культурному Центрі м. Новосибірська.

 

Зі вступним словом виступив голова національно-культурної автономії українців Новосибірська – Володимир Павук. Спочатку голова привітав усіх присутніх жінок зі святом 8 Березня, відзначив роль активісток автономії у збереженні української культури в Сибіру.

Далі його виступ був як звіт і підсумки святкування Року Тараса Шевченка. Він нагадав присутнім про ті культурні заходи, які проводились протягом року. І, звичайно, довів до присутніх інформацію про головний захід – про пам’ятник Т. Шевченку, що на сьогодні зроблено: проведено конкурс на кращий ескізний проект пам’ятника, проведено конкурс на кращий бюст поету, виготовлено сам бронзовий бюст, розроблено і узгоджено зі всіма службами мерії будівельній проект постаменту. Самі будівельні роботи з постаментом почнуться навесні,  середині травня. Відкриття пам’ятника заплановано на початок серпня 2015 року.

Потім голова вручив активістам організації ювілейні медалі до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка від Української Всесвітньої Координаційної Ради та пам’ятні значки від Світового Конгресу Українців.

Далі була концертна програма, виступали ансамбль «Мрія» (керівник Валентина Цирульникова), ансамбль бандуристів «Дивоструни» (керівник Світлана Єрмакова), ансамбль «Рябінушка» (керівник Раїса Рейхердт).

Володимир Павук, голова національно-культурної автономії українців Новосибірська.

Гнат Стеценко, активіст.

На світлинах: Володимир Павук, голова національно-культурної автономії українців Новосибірська. Володимир Павук звертається до присутніх. Володимир Павук вручає пам’ятну медаль активісту Гнату Стеценко. Пам’ятна медаль УВКР. Вручення медалі ведучому солісту Віктору Скалію. На сцені ансамбль “Мрія”. Вручення медалі керівнику ансамблю “Мрія” Валентині Цирульниковій. Виступає ансамбль “Рябінушка”. Виступає ансамбль “Дивоструни”. Календарик на 2015-й рік із зображенням майбутнього пам’ятника Шевченку. Загальний вигляд майданчика з пам’ятником Т. Шевченку. Бюст Т. Шевченку у майстерні.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка