lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Українська вишиванка в краєзнавчому музеї Новосибірська
Володимир Павук

 Українці Новосибірська активно розпочали новий 2017 рік

Новий календарний рік для нашої національно-культурної автономії традиційно починається з Новорічно-Різдвяних святкувань. Цього року 15 січня в українському культурному центрі лунали різні колядки та здравиці за Неньку-Україну. Спочатку голова національно-культурної автономії Володимир Павук привітав усіх з Новим роком та Різдвом Христовим, а потім ансамбль «Мрія» та гості зібрання, ансамбль «Смерічка», демонстрували свій талант. І, як завжди, такі святкування закінчуються святковим столом.

А уже 22 січня, саме в день Злуки, Володимир Павук на запрошення Ради ветеранів Калінінського району Новосибірська в БК ім. Горького читав лекцію про Тараса Шевченка та пам’ятник йому в Новосибірську з демонстрацією відеороликів та слайдів. А ансамбль «Мрія» на сцені виконав концертну програму. 

А закінчились зимові місяці нового року неординарною культурною подією в місті: 16 лютого в краєзнавчому музеї Новосибірська відкрилась виставка «РУШНИКИ І ВИШИВАНКИ» Тут неординарним було все. Вперше в такому людному місці (музей знаходиться на центральній площі міста) демонструвалась настільки  велика виставка української народної вишивки. Близько ста одиниць експонатів вишивки надав зі своєї особистої колекції Володимир Павук. Тут вироби для святкових заходів та повсякденного побуту, колективного та індивідуального користування. Традиційні різноманітні вишиті рушники, старовинні, з кінця 19-го століття, середини 20-го століття і до наших днів. Вишиті наволочки, скатертини, серветки і покривала, предмети одягу чоловічого, жіночого та дитячого, і багато іншого. Старовинні вишивки привезені українцями-переселенцями на вільні сибірські землі за часів Столипінської земельної реформи, тут вони намагалися прищепити це мистецтво місцевому населенню. На виставці також представлені роботи активістів – вишивальниць Софії Кохан та Катерини Пеприк.

Варто відзначити особливу різноманітність представлених вишитих рушників:  різних розмірів, забарвлень і призначення – для обрамлення ікон і портретів, для хрещення немовлят і весільних ритуалів, для обряду поховання, для релігійних і світських заходів, для прикраси будинку.

Неординарним в історії музею було і урочисте відкриття виставки: воно супроводжувалось міні-концертом ансамблю «Мрія». Директор музею Андрій Шаповалов у своєму виступі зазначив, що таке відбувається вперше в історії музею. Володимир Павук у своєму виступі, зокрема, зазначив, що особливою популярністю вишитий одяг користується в Україні і в наші дні, з часу незалежності України, ставши символом національного одягу. При цьому чоловічі та жіночі вишиванки українці носять в різних країнах на всіх континентах, де є українська діаспора.

Виставка триватиме до 12 березня 2017 року.

Володимир Павук,

Голова національно-культурної автономії українців м. Новосибірська.

На світлинах: Володимир Павук. Володимир Павук вітає присутніх з Новим роком та Різдвом Христовим. На сцені колядує ансамбль “Мрія”. Колядку виконують сестри Софія Кохан та Катерина Платонова. На сцені ансамбль “Рябінушка”. Володимир Павук читає лекцію про Тараса Шевченка. На сцені ансамбль “Мрія”. У залі. Афіша. Володимир Павук відкриває виставку. Вишита емблема організації. Відвідувачі виставки. Багатство вишивки. Весільний рушник. Вишиванки. Вишиті маки. Народна творчість. Народні костюми. Рушники. Ще експонати.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка