lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Український молодіжний клуб у Москві
Голова УМК Ярослав Копельчук та засновник клубу і перший його керівник Андрій Мірошниченко
Голова УМК Ярослав Копельчук та засновник клубу і перший його керівник Андрій Мірошниченко

Розповідь про відроджене громадське об’єднання молодих українців російської столиці

Як все починалося

Український молодіжний клуб у Москві, або УМК, з’явився (точніше відновився чи відродився знову) приблизно два роки тому завдяки ентузіазму хлопців-студентів Сашка Ступаря та Андрія Мірошніченка. Спочатку клуб існував лише як група на веб-сайті «В контакті», але невдовзі відбулася вже перша реальна зустріч московських українців. Перші зустрічі - походи на футбольні матчі, ювілей Миколи Гоголя в клубі, імпровізований концерт українських пісень під пам’ятником Кобзареві тощо – відвідувало лише декілька вихідців з України. А відбувалися вони в різних місцях Москви – скверах, клубах.

Але завдяки Інтернету та т.з. «сарафановому радіо» про клуб з кожним днем дізнавалося все більше і більше людей і незабаром бажаючих долучитися до українських зустрічей стало настільки багато, що гурток студентів з України поступово перетворився на Український молодіжний клуб. А прогулянки в скверах – на напівофіційні засідання у Бібліотеці української літератури міста Москви.

Зараз УМК – це одна з найпопулярніших українських громад. Спілка, яка об’єднує українську молодь зі всієї Москви та області. І ми сподіваємось, що клуб буде активно розвиватися  у майбутньому. У нас вже є, наприклад, плани створити свій власний інтернет-сайт та молодіжний музичний гурт, який співатиме українську естраду.

Хто такі УМКівці

Незважаючи на те, що наш клуб є українським, наші зустрічі відвідують не тільки етнічні українці. Серед учасників УМК – також, росіяни, поляки, білоруси, татари; люди, які народилися в Україні або мешкали там; люди, які мають українські коріння; люди, які колись подорожували Україною, а також ті, хто просто цікавиться нашою мовою та культурою.  

Незважаючи на те, що наш клуб є молодіжним, на наших заходах можна побачити людей різного віку – це і школярі, і студенти першого курсу, і студенти п’ятого курсу, а також люди старшого віку.

Отже, ніяких обмежень для учасників УМК не існує, наші зустрічі відкриті для кожного, кому не байдужа Україна.

Приємно бачити, що кількість відвідувачів клубу постійно зростає і з’являються люди, які не пропускають жодної зустрічі, активно приймають участь у організації заходів, готують цікаві доповіді.

Навіщо це, власне, потрібно

Ніхто, напевно, не стане сперечатися з тим, що українець і взагалі будь-яка людина, приїхавши до Москви - великого, незнайомого міста, скоріш за все відчує себе трохи самотнім та нікому не потрібним. Саме тому головною метою УМК є об’єднання української молоді Москви в дружню компанію, де ніхто не буде відчувати себе одиноким емігрантом за кордоном, відірваним від своєї Батьківщини, де кожен зможе знайти собі друзів-земляків. Звісно, в клубі є вже сформовані міцні компанії, друзі, які знають один одного не перший рік,  але коли до УМК приєднується нова людина, її завжди дуже привітно зустрічають, надають багато уваги, і невдовзі «новачок» відчуває себе спокійно і затишно, як серед близьких друзів. І дуже приємно бачити, як в очах українців з’являються вогники радості, коли вони знайомляться зі своїми земляками: «Ти зі Львова? Я теж! А пам’ятаєш, як у нас...»; «То вас тут багато з Києва? Який я радий, що я вас знайшов!»...

Але це все зовсім не означає, що нашою метою є те, щоб українці Москви спілкувалися лише поміж собою і так і не змогли знайти спільну мову із москвичами. Навпаки, «старі», досвідчені діаспоряни, які вже давно мешкають у Росії, можуть допомогти тим, хто щойно приїхав за кордон, познайомитися із життям у Москві, влаштуватися на роботу, знайти нових знайомих серед москвичів.

А українцям, які народилися у Москві, на відстані від Батьківщини, або живуть тут більшу частину свого життя, УМК допомагає зберігати свої традиції, менталітет та, врешті-решт, просто  залишатися українцями. Ми святкуємо українські свята, розмовляємо та читаємо доповіді про Україну, одягаємо іноді український народний одяг і їмо українські традиційні страви. А головне – спілкуємося рідною мовою!

До речі, для багатьох московських українців УМК є єдиною можливістю поспілкуватися українською, не забувати її. А ті, хто ще не знає українську, можуть навіть вивчити тут її або поліпшити свій рівень, адже всім відомо, що кращим способом вивчити  мову є використання цієї мови в повсякденному житті, так зване «занурення в мовне середовище».

А ще УМК – це можливість бути в курсі того, що діється в Україні не із ЗМІ, а від «прямого джерела» - багато хто з учасників клубу буває на Батьківщині регулярно і привозить із собою найсвіжіші новини з усіх міст і сел. Адже цікаво дізнатися, чи квітнуть вже каштани в Києві і як у Львові відсвяткували День Незалежності.  

На жаль, деякі росіяни вважають, що московські українці - це фанатики, інтереси яких обмежуються любов’ю до сала з горілкою та гопаку. У зв’язку з цим - ще одна важлива мета УМК – зламати цей стереотип. Ми запрошуємо всіх бажаючих на зустрічі клубу, на яких можна ближче познайомитися з культурою України, дізнатися багато цікавого та пізнавального про нашу Батьківщину і, можливо, змінити своє ставлення до українців. І це не порожні слова: засідання клубу дійсно часто відвідують москвичі і потім повертаються до нас знов і знов.

Ми в «Контакті»...

Як вже було зазначено вище, діяльність УМК розпочалася саме в Інтернеті. Але після того, як клуб став існувати «в реалі», інтернет-діаспора не зникла. Навпаки, група «Українці Москви» у соціальній мережі «Вконтакті» активно розвивається. За два роки до нас долучилося майже 500 учасників. Кожного дня адміністрація групи шукає на просторах «світової павутини» українців, які живуть за кордоном і вони з радістю стають частиною нашого дружного суспільства.

В нашій групі можна знайти посилання майже на всі сайти, присвячені українській діаспорі Москви та Росії. Це, наприклад, сайти Національного культурного центру України в Москві, Посольства України в РФ, сайт для допомоги емігруючим українцям, тощо.

Окрім того, до групи «Українці Москви» постійно додаються свіжі новини про всі найцікавіші події у Москві, пов’язані із Україною - концерти українських груп, чергові засідання УМК або події в Культурному центрі України. Також тут можна долучитися до обговорень на різні актуальні теми (наприклад, оформлення статусу закордонного українця, навчання українців в вищих навчальних закладах Москви, правила прийому у громадянство РФ, тощо).

Бажаючі можуть взяти участь у різноманітних онлайн-конкурсах – УМК організує змагання на найкращу фотографію, найкращий малюнок, тощо. А кому це не цікаво - заходьте просто послухати українську музику та подивитися світлини на українську тематику ! І, нарешті, у групі ви знайдете т.з. «Клуб взаємодопомоги», де московські українці допомагають один одному з пошуками квартири, роботи, дають поради і діляться досвідом життя у Москві.

Заходи в УМК – приходьте, не пожалкуєте

Український молодіжний клуб регулярно влаштовує у Москві різноманітні зустрічі та заходи. Зазвичай зустрічі відвідує близько 15-30 людей.  

Хочеться ще раз підкреслити, що наші зустрічі  мають  виключно мирний, культурно-пізнавальний і розважальний характер. Всі розмови на політичні, націоналістичні,  провокаційні теми  в УМК заборонені.

Тематичні зустрічі у Бібліотеці української літератури у Москві – офіційно, але весело

Традиція  по суботах проводити засідання УМК виникла наприкінці вересня 2009 року. З того часу у бібліотеці успішно відбулося 12 зустрічей, на яких було обговорено такі теми, як  «Взаємовплив української та російської мов», «Українська фолк та рок музика», «Сучасне та класичне міське художнє мистецтво», «Релігійна мапа України», «Традиційні товари українських підприємств», «Українська архітектура», тощо.

Щодо формату зустрічей, зазвичай вони проходять за наступним планом: засідання починається із виступу керівника клубу. Потім бажаючі по черзі читають заздалегідь підготовлені доповіді або просто висловлюють свої думки на тему зустрічі. Після невеликої перерви, під час якої ми спілкуємось один з одним, співаємо, починається друга, більш неформальна частина засідання. На ній тема вже обговорюється в форматі діалогів, потім всі висловлюють свої враження від доповіді та зустрічі і ми збираємося на традиційне загальне фото. Продовженням засідання у бібліотеці часто стає спільна прогулянка по вулицях Москви.

На завершення хочеться сказати кілька слів про незвичайну зустріч УМК, яка відбулася 20 березня цього року. Темою засідання стало свято – Всесвітній день театру, та український театр в минулому та сучасності. На зустріч було запрошено відомого соціального діяча та просто веселу людина Олексія Чернореченського та його друзів з творчої асоціації «Прочеркон». Вони розважали засідання акторськими та театральними іграми. Наприклад, командам з декількох людей довелося за 2 хвилини відрепетирувати та показати сценку, опис якої знаходився на розданих клаптиках паперу. Складність завдання була в тому, що розмовляти можна було лише «мовою нісенітниці», а всі глядачі повинні були вгадати, що саме показують «актори». Також Олексій виступив з доповіддю «Театр від античності до нашого часу», а потім всі обговорили сучасні проблеми театру, порадили один одному вистави у театрах Москви та українських міст, які варто відвідати.

І, звісно, всі як завжди отримали  море позитивних емоцій від засідання УМК.

Спорт –  вболіваємо разом!

Серед учасників УМК є багато футбольних вболівальників, але у Москві, на жаль, ми не маємо можливості спостерігати за матчами збірної України з трибун стадіону та і на ТБ матчі з участю нашої команди побачиш вкрай рідко.

Та й разом набагато веселіше і святкувати перемоги і переживати поразки.

Тому УМК організує колективні походи у московські спортивні бари на трансляції важливих спортивних подій. Наше улюблене місце – затишний спортбар на Новому Арбаті, де разом ми вже подивилися матчі національної команди із Англією, Андорою, Білорусією та Грецією, а також ігри «Динамо» та «Шахтаря».

Треба зауважити, що, незважаючи на те, що половина з нас одягнута в біло-сині шарфики і виспівує  «Динамо з Дніпра!» , а друга половина носить із собою прапори донецького «Шахтаря», перегляди футболу завжди проходять дуже весело і у дружній атмосфері.

На природі: пікніки та шашлики по-українськи

Влітку тематичні засідання УМК у бібліотеці частіше за все перетворюються на пікніки у парках та лісопарках Москви. Наприклад, десята, ювілейна зустріч клубу відбулася саме на природі, в мальовничому місці на березі ріки на території Фільовського лісопарку. Окрім того, УМК вже «оцінило» такі зелені місця російської столиці, як Кузьмінки, Бітцевський парк, Нескучний сад.

І завжди, навіть незважаючи на дощ або зимну погоду, на пікніках створюється неповторна атмосфера. І це не дивно: свіже повітря, гарна природа, вогнище, смачні шашлики та печена картопля, українські пісні під гітару, усілякі ігри та конкурси і, звісно ж, цікаві балачки та обговорення – що ще потрібно для гарного настрою?

Українські ( і не тільки) свята...

В УМК також існує традиція святкувати разом українські державні (і не державні) свята. Всім запам’ятався веселий український Новий рік у корчмі «Тарас Бульба», святкування Дня Конституції на природі, а також, звісно, похід на Красную площу із величезним українським прапором, присвячений Дню Державного прапора України.

А 9-10 березня цього року УМК святкував Шевченківські дні – чергову річницю з дня народження великого українця Тараса Шевченка. Активні учасники клубу вшанували пам’ять поета, поклали троянди до пам'ятника Кобзареві і розповіли свої улюблені вірші.

А ще в клубі нещодавно з’явилася приємна традиція – вітати з днем народження учасників УМК і дарувати їм маленькі подаруночки, пов’язані з Україною.

Ну і, звісно, масштабний захід УМК – флеш-моб «Дев’ятнадцять» на честь Дня Незалежності України.

Концерти українських гуртів

До Москви досить часто заїжджають видатні українські музичні гурти та виконавці, такі, як «Воплі Відоплясова», «Тінь Сонця», «Perkalaba», «SVОБОДА», «Бумбокс», «Океан Ельзи» та багато інших.

УМК, звісно ж, відвідує їхні концерти і навіть допомагає із їх організацією.

Наприклад, концерт лідеру гурту "Тінь Сонця" Сергія Василюка відбувся саме за підтримкою нашого клубу, у приміщенні Бібліотеки української літератури. А під час презентації порталу «Vecheerka.ru» відбувся феєричний виступ веселого та яскравого українського гурту «SVОБОДА».

Всіх бажаючих ми запрошуємо стати учасниками УМК!

Посилання на нашу групу «Українці Москви» на веб сайті «В контакті»: http://www.vkontakte.ru/club2006606  

Контактна інформація: 8 (926) 208 29 21 - Ярослав  8 (926) 305 19 27 – Ліна.

Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Інформацію про всі заходи УМК  ви можете дізнатися в нашій групі «Вконтакті», а також за телефонами, що вказані вище. Ласкаво просимо!

Дмитро СУЧАЙ,

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Ярослав Копельчук на Старому Арбаті
Ярослав Копельчук на Старому Арбаті
Співає «парубок моторний» Андрій Мірошниченко
Співає «парубок моторний» Андрій Мірошниченко
В Москві, з державним прапором України
В Москві, з державним прапором України
Державний прапор України в московському парку
Державний прапор України в московському парку
Наші україночки під Національним прапором
Наші україночки під Національним прапором
Наші вболівальники клубу Динамо (Київ)
Наші вболівальники клубу Динамо (Київ)
Група членів Українського молодіжного клубу в Бібліотеці української літератури міста Москви
Група членів Українського молодіжного клубу в Бібліотеці української літератури міста Москви

На світлинах: Голова УМК Ярослав Копельчук та засновник клубу і перший його керівник Андрій Мірошниченко. Ярослав Копельчук на Старому Арбаті. Співає «парубок моторний» Андрій Мірошниченко. В Москві з державним прапором України. Державний прапор України в московському парку. Наші україночки під Національним прапором. Наші вболівальники клубу Динамо (Києв). Група членів Українського молодіжного клубу в Бібліотеці української літератури міста Москви.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка