lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Перестала звучати «краща українська валторна Росії»

Краща українська валторна Росії.З нами не стало Валентини Блажчук, фундаторки українського відродження «Північної Пальміри»

З великим жалем повідомляємо, що 24 жовтня 2009 року відійшла у вічність щира українка, Заслужена артистка Росії (валторна), голова Фонду української культури міста Санкт-Петербургу та Ленінградсько області Валентина Андріївна Блажчук, одна з фундаторів українського відродження в північній столиці Росії.

Валентина Андріївна - організаторка Українського хору міста Санкт-Петербургу (1996 р.); учасниця усіх Світових Форум в українців; організаторка ансамблю української пісні "Сузір'я" (2007 р.); учасниця 1-го Фестивалю "Червона рута"; заступник голови Українскої національно-культурної автономії міста Санкт-Петербургу (2000 - 2005 роки). Вона - яскрава представниця талановитої плеяди музикантів-виконавців Одеської та Петербузької шкіл музики, валторнової школи. Її чудовим виконанням захоплювались і поклонники музичної класики в кращих концертних залах Росії, України, Фінляндії, Швеції, Іспанії, Голандії, Німеччини, Болгарії, Великої Британії.

Як видатний музикант і діяч Української культури, Валентина Андріївна Блажчук внесена до Всесвітньої Української Ециклопедії. Вихованка дитячого будинку, вона своїм життєвим прикладом показала взірець служіння своєму народу і назавжди залишиться в наших серцях.

Голова Міської громадської організація „Українська національно-культурна автономія міста Санкт-Петербургу» Василь Тегза;

Голова Організації Українського національного руху міста Санкт-Петербургу Валентин Іващенко;

Головний редактор часопису "Українці та Петербург" Володимир Косенко.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Валентина Андріївна під любими нею українськими каштанами, 29 травня 2009 року.

Грає Заслужена артистка Росії Валентина Блажчук, 22 червня 2009 року.

На світлинах: Краща українська валторна Росії. Валентина Андріївна під любими нею українськими каштанами, 29 травня 2009 року. Грає Заслужена артистка Росії Валентина Блажчук, 22 червня 2009 року.

Додаток:

Зірка українскої культури Петербургу

Заслужену артистку Росii Валентину Андрiївну Блажчук внесено до Всесвiтньої української енциклопедiї, як музиканта i дiяча українскої культури

Валентина Андріївна - представниця талановитої плеяди музикантів вихованців Одеської та Петербурзької школи музики, саме валторнової школи. Постійні виступи в кращих музичних залах Петербургу, Москви, Одеси. Гастролі в Швеції, Фінляндії, Іспанії, Англії, Голандії, Німеччіні, Болгарії. Це - лише частка її професійного життя. Але щедрість душі, відкритість, доброзичливість і освітченість знайшли вихід не тільки в чудовій грі на валторні, роботі викладачем Санкт-Петербурзької консерваторії, але і в енергійній діяльності на ниві української культури в Санкт-Петербурзі і області.

На початку 1991 року - в лютому і березні вона брала участь в українських концертах. 1-го квітня в малому Залі Ленінградської консерваторії власно організувала концерт «Музика України».

Валентина Андріївна, як музикант-виконавець виконавець на валторні грає твори українських класиків Миколи Лисенка, Бориса Лятошинського, Миколи Леонтовича, українські народні пісні. Вона також - режисер і організатор на протязі 10 років концертів з українським репертуаром. Особливо урочистих, присвячених нашому Великому Кобзарю Тарасу Григоровичу Шевченку. Валентина Блажчук - учасниця фестивалів і форумів українського містецтва в Україні та за її межами. Це -"Червона рута"(1992 р.), І-й та II-й Всесвітні Форуми українців в Києві, Конгреси Об'єднання українців Росії у Москві та інші.

В 1994 році вона створила і зареєструвала в органах юстиції Фонд української культури Санкт-Петербургу та Ленінградської області. В 1996 році на базі Фонду Валентина Андріївна організувала і як директор очолила наш Український хор, якій щороку успішно виступає з концертами у Санкт-Петербурзі і області. Художнім керівником хору став професор Микола Романовський.

Валентина Андріївна як заступник голови національно-культурної Автономії Санкт-.Петербургу очолює секцію - "Українська культура". За її ініціативою відбувся урочистий концерт, присвячений пам'яті Т. Г. Шевченка та 10-й річниці Українського хору, що пройшов на вищому рівні. Хор приймає участь у всіх програмах присвячених ювілейним датам Тараса Шевченка, Лесі Українки, Василя Стуса композиторів та поетів української діаспори Санкт-Петербургу. Зустрічають хор завжди з радістю і теплотою. І в цьому допомогае енергія і любов до рідного містецтва його талановитої артистки Валентини Блажчук. Завдяки цій любові сяє вогник українського містецтва в нашому, часто холодному Петербурзі.

Під час концертного сезону 2005 року за її ініціативою проходили вечори «Украiнський композитор Микола Лисенко та Петербург», «Тарас Шевченко та Петербург» - до рiчницi з дня народження Кобзаря. Відбулися творчі вечори украiнського поета Санкт- Петербургу Олександра Дорошенка, а також присвячені 301-й рiчницi мiста та украiнському композитору Семену Гулаку-Артемовському - із сценами з опери «Запорожець за Дунаем» у виконаннi артистiв Українського хору та концерт росiйської та украiнськоi музики...

Рада Української національно-культурної автономії Санкт-Петербургу звернулась з проханням до Міністерства культури України, враховуючи значний внесок Заслуженої артистки Росії Валентини Андріївни Блажчук у відродженні української культури в Росії за 15-річний період з лютого 1991 року, відзначити її творчу діяльність присвоєнням почесного звання «Заслужена артистка України" чи "Заслужений діяч містецтв України".

Михайло СУБОТА,

голова Українскої національно культурної автономії Санкт-Петербургу.

http://www.ukraintsy.spb.ru/cgi-bin/news.pl?show=news&action=view&num=129,

http://kobza.com.ua/content/view/1357/52, 25.04.2006.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка