lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «У веснянки гарне личко»

«А я у гай ходила, по квітку ось яку» - читає Віка Криуліна

Як в Балаково провели обряд зустрічі весни

Учасники етнічно-фолькльорного гуртка «Червона калина» відділу національних культур при муніципальному закладі культури «Балаковський центр народної творчості» підготували і провели 18 квітня 2010 року обряд зустрічі весни «У веснянки гарне личко». Ось я про це написав Володимир Примаков:

Ген в далеченні летять лелеки

Та не відчувають вони втоми.

Натрудили крила, бо здалека

З вирію вертаються додому.

Радісно, схвильовано кружляють,

Сонце і тепло несуть на крилах,

Весну-красну в гості закликають,

Щоб всю землю квітами укрила.

З давніх літ в народі є повір’я,

Що лелеки там приносять щастя,

Де зів’ють гніздечко на подвір’ї

І лелеченят зростить удасться.

Головними «артистами» були онуки учасників гурту. Глядачі були приємно здивовані появою діток в українських народних костюмах на сцені. Я, Примакова Докія, провела короткий екскурс по історії виникнення цього народного обряду.

З давніх - давен, коли починав розтавати сніг й наставала тепла пора, слов’яни виконували обряди зустрічі весни. Мета таких обрядів – прискорити її прихід. В виконанні обрядів приймали участь і діти. За давнім повір’ям вважалося, що весну з вирію приносять птахи на своїх крилах. Щоб прискорити приліт птахів, діти, співали пісні - веснянки, носили спечених з тіста «жайворонків». Веснянки - це закличні пісні, вони мали «закликати» весну та добрий урожай. Обряд прийшов до нас з сивої давнини.

Потім я розповіла, як стародавні слов’яни вірили в існування своїх чарівних Богів і відмічали свято Рожаниць. У слов’ян були Боги, що відповідали за примноження роду людського. Це був Бог Рід і дві богині Рожаниці. Рід - головний із верховних богів, по віруванням слов’ян, посилав з Неба на Землю душі людей, коли народжувались діти. Від імені цього бога виникли такі слова: РІДня, РОДина, приРОДа.

Рожаниці – богині дітонародження, жіночої долі. Їх було дві – мати і дочка. Мати багаточисленного сімейства, на ім’я Лада була шановна господарка і тому ми говоримо: ЛАД, ЛАДити, ЛАДО - ласкаве звернення до чоловіка.

Богиня Леля – дочка Лади. Тому дитячу колиску звуть «Люлька», дитину ЛЕЛІяти, ЛЕЛЕки. Леля - богиня тендітних весняних паростків, перших весняних квітів і юної таємничості.

Лелю-Весну урочисто закликали. Згідно традиції свято Рожаниць відмічали 22-23 квітня. Це було жіноче і дівоче свято. А у нас незвичайна зустріч з нашими дітками.

Бабусі з онуками вийшли на сцену, почали закликали Весну-Лелю. Виконували обрядові пісні «Благослови мати», «Іди, іди, дощику», «Ой співаночки мої», «Щебетала пташечка».

Весна –Леля вийшла до дітей, співаючи пісню «А вже красне сонечко». Разом з дітками вона водила коло, всі прикрашали поляну квітами, травами, вітами дерев з листочками а співали «Подоляночку». Потім діти розповідали вірші, загадували загадки. Дівчатка молодшого віку гойдалися на гойдалці, хлопчики грали на сопілках. Жінки в літах поздоровили діток з минулими весняними святами – Вербною Неділею, Великоднем, Радуницею. Під кінець свята Весна-Леля пригощала дітей весняниками – солодким печивом , яке печуть коли приходить весна. Закінчили свято веселою обрядовою піснею « Ой минула вже зима».

Докія ПРИМАКОВА.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Наталка Петрівна Бердянова з онуками – Бердянов Костя і Валерій, Криуліна Віка

Козакуйте, козаки ! - почесні гості на святі – представники Балаковського козацтва

Весна-Леля – Наталка Ворощук

Діти уважно слухають Весну

«Десь тут була подоляночка»

Учасники гурту «Червона калина» з своїми онуками і почесні гості

На світлинах: «А я у гай ходила, по квітку ось яку» - читає Віка Криуліна. Наталка Петрівна Бердянова з онуками – Бердянови Костя і Валерій, Криуліна Віка. Козакуйте, козаки! - почесні гості на святі, представники Балаковського козацтва. Весна-Леля – Наталка Ворощук: «…а принесла я вам, дітки, теплий вітерець, струмочки, зелені листочки, перші квіти…» Діти уважно слухають Весну. «Десь тут була подоляночка». Учасники гурту «Червона калина» з своїми онуками і почесні гості свята.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка