lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Про причини перенесення, концепцію та організацію IV Всесвітнього форуму українців

Олеся ГорготаПро причини перенесення, концепцію та організацію IV Всесвітнього форуму українців

Починаючи з 1992 року, Всесвітній форум українців проводився традиційно, раз на чотири роки, в серпні місяці, в м. Києві. За жодних обставин та за жодної зміни влади в Україні він ні разу не був перенесений. Не вдаючись до аналізу ставлення уряду Кучми до Форуму та української діаспори, звернімося до розгляду причин перенесення такого важливого для світового українства заходу нині.

Голова УВКР, п. Михайло Горинь у своїй доповіді на позачергових Зборах Президії окреслив цілий ряд факторів, які впливають на організацію та проведення такого великомасштабного дійства, як Всесвітній форум українців, що є символом консолідації українців усього світу, їх тісного та живого зв'язку з історичною Батьківщиною. Зокрема, пан Горинь відмітив, що новий уряд України цікавиться різними питаннями приватизації, реприватизації, соціальними та політичними проблемами, врешті-решт, організацією та проведенням Євробачення; проте проблема Форуму українців залишається поза його увагою. Починаючи з лютого 2005 року, Секретаріат УВКР направляв листи до: Президента, Кабінету міністрів, Верховної Ради України. Але по сьогоднішній день залишається ряд невирішених питань: не затверджений склад Оргкомітету Форуму, його Голова. Як зазначив пан Горинь, УВКР - специфічна громадсько-державницька організація, яка, досліджуючи українські громади в світі, поєднує діяльність і громадську, й урядову. Українські громади підтримували сьогоднішню нову владу на виборах 2005 року і тепер чекають такої ж підтримки для себе.

Член Президії УВКР, Голова ОУН, п. Микола Плав'юк поставив перед позачерговими Зборами Президії питання з'ясування взаємин між УВКР і урядом України, що є визначальним для подальшої співпраці з українською діаспорою, для організації та проведення Всесвітнього форуму українців. Як влада України бачить свою зовнішню політику щодо української діаспори? Що очікують українці за кордоном від політики уряду України? На думку пана Плав'юка, необхідна координація діяльності теперішньої влади та світового українства, налагодження діалогу з урядом України.

Про цей діалог говорив і Голова Об'єднання українців у Польщі, п. Мирон Кертичак. Він наголосив на необхідності попереднього узгодження рішень УВКР із представниками уряду. "Ми є неурядовий сектор; піонери, які проторують шлях налагодження зв'язків із урядом, - зауважив пан Кертичак на позачергових Зборах Президії УВКР." Водночас він наголосив, що, налагоджуючи стосунки з українськими урядовими інституціями, слід пам'ятати, що Форумом має займатися не лише державне чиновництво. "УВКР належить до громадського сектору, але вона не повинна бути повністю підпорядкованою урядовим структурам. Як неурядова організація, вона має бути центральною в Оргкомітеті", - підкреслив пан Кертичак. На його думку, Форум має бути діалогом між українськими громадами та урядом України, а не лише світовою кампанією.

У даній ситуації, яка склалася навколо організації IV Всесвітнього форуму українців, Генеральний секретар СКУ, п. Віктор Педенко підкреслив важливість визначення статусу УВКР, вагомості її рішень у співпраці з урядовими структурами України. Водночас ним була поставлена проблема джерела інформації щодо підготовки IV Всесвітнього форуму українців. Оскільки, як зауважив не лише пан Педенко, але й інші Голови українських громад зарубіжжя, до них надходить інколи суперечлива інформація із різних джерел (Секретаріат УВКР, посольства МЗС України, тощо).

Голова ЄКУ, Голова ТУК в Угорщині пані Ярослава Хортяні у своєму виступі на позачергових Зборах Президії УВКР наголосила на важливості інформаційного супроводу організації Форуму, якомога ширше розкриття цього питання в українських та закордонних мас-медіа, розширення прес-служби УВКР, головним завданням якої є висвітлення цього важливого для світового українства заходу. Відомо, наголосила пані Хортяні, що засоби масової інформації є четвертою владою, здатною інколи об'єктивно відобразити суспільно-громадські проблеми, які постають в Україні. Тому так важлива їх підтримка у скрутний для української діаспори час.

Іншою точкою зору щодо організації та проведення IV всесвітнього форуму українців стала позиція директора НДІУ п. Петра Кононенка. На позачергових Зборах Президії УВКР він зазначив, що перенесення Форуму є неправильним ні з політичної, ні з суспільної точки зору. Пан Кононенко стверджує, що уряд України повинен був підтримати наше українство за будь-яких обставин. Зі свого боку, українська діаспора та громадські організації в Україні, залучені до процесу організації IV Всесвітнього форуму українців, так само несуть відповідальність за його перенесення. "А ми все зробили для того, щоб Форум відбувся? - поставив питання пан Кононенко на Зборах Президії перед представниками української діаспори та УВКР. - В якому стані знаходиться формування концепції проведення Форуму, національна програма щодо закордонного українства? В якому становищі знаходиться сучасна діяльність української діаспори, УВКР?" На думку пана Кононенка, питання стоїть не лише в тому, "коли буде проведений IV Всесвітній форум українців?", але й - "що ми представимо на Форумі?"

Великий досвід у підготовці до IV Всесвітнього форуму українців має Голова товариства "Гуманітарна колегія", п. Максим Розумний, оскільки він займав посаду Голови Секретаріату УВКР до 17 жовтня 2005 року. "Для того, щоб відповісти на питання: "чи справді УВКР має достатній авторитет і чи її рішення є вагомими?", - зазначив він у своєму виступі на позачергових Зборах, - необхідно подивитися на наявність інструментів в організації: фінансування для підготовки та проведення IV Всесвітнього форуму українців УВКР не має; до того ж, представники Ради не були запрошені на зустрічі в уряді, присвячені питанню Форуму, які відбувалися в серпні цього року." На думку пана Розумного, більшість українських громад організації не склали списки делегатів від українських громад на Форуму, тому що не було офіційної вказівки з уряду України. Була висловлена думка, що надалі УВКР має розділити функції по підготовці до Форуму з державними установами: Оргкомітет Форуму повинен створити робочу (виконавчу) групу, що розглядала б організаційні питання, УВКР - готуватися до статутно-виборчого заходу. Серед завдань Форуму пан Розумний зазначив головні: засвідчення орієнтирів національного розвитку; прояснення ролі держави в зв'язках із українською діаспорою; остаточна розробка урядом України "Національної програми "Закордонне українство" на період до 2010 року"; самоорганізація світового українства.

З боку уряду України на позачергових Зборах Президії УВКР мав виступ Міністр культури та туризму України, п. Ігор Ліховий. Пояснюючи причини перенесення та характеризуючи стан підготовки IV Всесвітнього форуму українців, він зауважив, що нині в сфері творення української держави - складна ситуація. Діяльність нового уряду, як пояснив пан Міністр, - це факт зайнятості розбудовою держави, а не конкретного нехтування справами української діаспори. За словами пана Ліхового, уряд України займається розробкою цілого механізму проведення Форуму, оскільки старі механізми не спрацювали, що яскраво показує ІІІ Всесвітній форум українців у 2001 році. "Президент України займається українською справою, тим самим, чим займається й УВКР. Тому ми повинні консолідувати наші зусилля для спільної мети." - наголосив Міністр культури та туризму України.

Таким чином, проаналізувавши різні позиції громадських організацій, уряду України та української діаспори, маємо перед собою ряд причин перенесення IV Всесвітнього форуму українців, а також пропозицій щодо його організації та проведення. Виділяються два головні фактори, що впливають на підготовку до цього важливого для українства свята: невизначеність з боку уряду України та певна неорганізованість українських громад і організацій за кордоном.

Маємо надію, що вирішення проблеми підготовки до Форуму зрушить із місця, і найближчим часом Секретаріат УВКР матиме офіційне підтвердження з боку уряду для розгортання своєї діяльності. Враховуючи всі пропозиції та побажання українських громад зарубіжжя щодо формату проведення IV Всесвітнього форуму українців, ми також матимемо міцну основу консолідації світового українства - мрії не лише Голови УВКР, Михайла Гориня.

Олеся ГОРГОТА,

прес-секретар УВКР

05.12.2005

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка