lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Заява УВКР з приводу рішення Верховного суду РФ про ліквідацію ОУР
УВКР
УВКР

Кричучий факт «зачистки» української спільноти в Росії

21.05.2012 року

Українська Всесвітня Координаційна Рада висловлює свій рішучий протест проти систематичної політики репресій керівництва Російської Федерації щодо української етнічної меншини на теренах Росії, спрямованої на обмеження їхніх культурних, духовних та інших потреб.

Рішення Верховного суду РФ про ліквідацію єдиної всеросійської української громадської організації «Об'єднання українців Росії» є ще однією ланкою в ланцюгу заходів, які можна розцінювати як політику цілковитої ліквідації та «зачистки» української спільноти в Росії.

Повна відсутність у Росії державних шкіл та дитячих садків з українською мовою викладання, неможливість українцям отримувати теле- і радіопередачі своєю рідною мовою, позбавлення їх можливості відвідання українських церков, виявилося недостатнім - Верховний суд Російської Федерації вирішив ліквідувати й можливість українцям самоорганізовуватися, визнавши поза законом «Об'єднання українців Росії» - організацію з більш як двадцятирічною історією, біля витоків створення якої стояли такі легендарні постаті, як перший український космонавт Павло Попович, відомий літератор Олександр Руденко-Десняк, нинішній голова ОУР, академік, небіж уславленого Олександра Довженка - Тарас Дудко, а також десятки інших авторитетних представників української громади Росії. Ліквідовано організацію, що мала свої представництва у всіх без винятку суб'єктах Російської Федерації. Організацію, що в своїй діяльності керувалася нормами російського законодавства й принципами міжнародного права, що стосуються прав та свобод представників етнічних меншин.

Розглядаючи справу по суті, Верховний суд Росії цілком проігнорував проведену роботу керівництвом «Об'єднання українців Росії», щодо усунення зауважень російського Міністерства юстиції, задля чого було скликано і проведено позачерговий з'їзд ОУР.

З огляду на викладене вище, вважаємо, що керівництво Української держави повинно зайняти чітку та принципову позицію щодо права на самоорганізацію української громади в Росії, як цього вимагає міжнародне законодавство.

Українська Всесвітня Координаційна Рада відзначає, що Прем'єр-міністр, Міністерство закордонних справ України зайняли адекватну позицію на переговорах з російською стороною щодо відновлення діяльності ОУР. Але, як виявилося,-- цього недостатньо. Вважаємо, що в нинішній ситуації повинен заявити свою позицію і Президент України, а становище українців у Росії має бути предметом переговорів на найвищому рівні з керівництвом Російської Федерації.

Ми знаємо, що численні українські громади у світі уважно стежать за розвитком подій у Росії, вони підтримують Об'єднання українців Росії і висловлюють його керівництву та членству свою солідарність.

Українська Всесвітня Координаційна Рада висловлює впевненість, що ніякі дискримінаційні антиукраїнські дії супроти українців Росії сьогодні, як і в минулому, не досягнуть поставленої мети. Впевнені, що українська етнічна меншина в Російській Федерації не зникне з демографічної, соціальної та культурної мапи сучасної Росії.

Ми висловлюємо свою підтримку керівникам українських громад у Росії, тим, хто творив ОУР, тим, хто був і залишається гідними репрезентантами українства в Російській Федерації попри шалений тиск і протидію, ми віримо, що вони виявляться на рівні своєї місії, проявлять солідарність і згуртованість у справі збереження й захисту українського громадського життя в Росії.

Звертаючись до українців Росії, до керівництва ОУР, заявляємо, що Українська Всесвітня Координаційна Рада, українські громади різних держав світу впевнені: спільними зусиллями нам вдасться зберегти реальне Об'єднання українців Росії, як невід'ємну складову частину світового українства.

Михайло РАТУШНИЙ

Голова Української Всесвітньої

Координаційної Ради

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

На світлині: УВКР.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка