lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Ольга Кобець: «Ми–єдиний народ, якого нікому не розділити»
Ольга Кобець

Заступник Голови Української Всесвітньої Координаційної Ради Ольга Кобець про VI Всесвітній Форум Українців

21-22 серпня, напередодні відзначення 25-річчя Незалежності України, у столиці нашої держави проходив VI Всесвітній Форум Українців, зорганізований Українською Всесвітньою Координаційною Радою (УВКР).  Він зібрав у Києві представників української діаспори з усього світу. Як непересічна подія, котра відбувається лише раз на 5 років, зібрання закордонного українства викликало значний суспільний інтерес і певний резонанс у засобах масової інформації. «Кобза» розмістила на своїх шпальтах детальний репортаж про роботу Форуму. Без сумніву, для наших читачів буде цікавим ознайомитися також з коментарями та враженнями його учасників. Пропонуємо вашій увазі коментар заступника Голови УВКР Ольги Кобець.

Закінчився VІ Всесвітній Форум Українців. Звісно, буде багато коментарів від преси, від учасників. У мене, як в одного з організаторів, звісно, своє бачення. Найголовніший успіхщо форум попри всі перепони, негаразди і недалекоглядність деяких можновладців, таки відбувся. Люди приїхали з 35 країн світу за свій кошт, взяли активну участь в обговоренні, виробили якісні резолюції та Ухвалу Форуму. Була суттєва підтримка з боку власне українських громадських організацій. Тепер залишається чорнова робота: відредагувати, оформити, надіслати у відповідні інстанції, робити моніторинг виконання вимог закордонного українства, тримати постійний зв’язок з членами-організаціями Української Всесвітньої Координаційної Ради.

Звісно, найактуальніше питання це звязки з владними інституціями. На жаль, тут є чимало проблем.

Перша з них явна недооцінка владними структурами можливостей співпраці із закордонними українськими громадами.

Друга деякі з чиновників взагалі забули статтю Конституції, за якою вони ЗОБОВЯЗАНІ допомагати і дбати про наших співвітчизників за кордоном.

Третя чиновники свідомо хочуть розділити діаспору на тих, кого вони ще згодні хоча б вислухати, і тих, яких і слухати не хочуть. Це яскраво показала нарада у МЗС 23 серпня, куди не були запрошені ні представники УВКР, ні багато хто з діаспори, хто приїхав на VІ Всесвітній Форум Українців.

Водночас, дуже надихає бачення Президентом відносин із закордонним українством. Якщо будуть виконані ті тези, які були заявлені ним на зустрічі в Оперному театрі 22 серпня, то є надія певного перелому ставлення держави до своїх закордонних співвітчизників. З іншого боку, оточення Президента не подбало навіть про те, щоб ця промова була почута світовим українством або хоча б в Україні в залі не було жодного телеканалу.

Не обійшлося без інтриг з боку деяких учасників Форуму. Слава Богу, вони були успішно подолані.

Водночас була одна особа, а саме Петрова Марія, голова Ліги жінок України, яка не могла бути делегатом Форуму в силу того, що її організація не є членом УВКР (членство в УВКР за громадськими організаціями, не індивідуальне). Для того, щоб потрапити на Форум, вона здійснила дві фальсифікації. По-перше, зареєструвалася в електронному реєстрі від Фундації Ольжича. При цьому мандатній комісії було засвідчено офіційний лист від Фундації О. Ольжича, де її немає в списку делегатів від цієї організації. Друге фальшування стосується графи е. реєстрації, де потрібно було внести рішення керівного органу від організації члена УВКР з висловленими повноваженнями делегатові. Такого документа М. Петрова не мала, тому вкинула в таблицю е. реєстрування завідомо непотрібний лист від якоїсь структури, яка говорить про її нібито великі заслуги в громадському житті. Коли ці моменти були оголошені, Марія Петрова здійснила ще одне фальшування, заявивши, що вона делегат від Світового Конгресу Українців. Вона, очевидно, не знає, що Статут СКУ не може визнати її делегатом, оскільки жодна власне українська громадська організація не є членом СКУ. Що, між іншим, засвідчив Президент СКУ Е. Чолій, коли я, як голова Мандатної комісії, до нього звернулася особисто.

Дивує, як така особа може бути головою колись шанованої громадської організації, яку очолювала легендарна Дарія Гусяк.

Однак і ця інтрига була успішно подолана, Петрова не змогла затьмарити Форуму своїм особистим фальшуванням, хоча, очевидно, СКУ, його складові організації зроблять свої висновки з цієї відверто брехливої історії.

На другий день роботи Форуму відбулися вибори керівних органів. Зокрема, Головою УВКР знову обраний Михайло Ратушний, він же запропонував і новий - старий склад заступників: від Росії відомого громадського діяча Тараса Дудка, дуже шанованого в Росії та й в діаспорі загалом, і від Західної діаспори Стефана Романіва, який вісім разів приїжджав до України з Австралії у часи Революції Гідності, щоразу виступаючи на Майдані і привозячи гуманітарну допомогу.

Дякую всім, хто проголосував і за мене, як заступника Голови УВКР від України.

Загалом VІ Всесвітній Форум засвідчив: світове українство підтримує Україну в її боротьбі проти російської агресії. Миєдиний народ, якого нікому не розділити, хто б і чому б цього не хотів. Нас єднає гасло VІ Всесвітнього Форуму Українців: "Народ мій є, народ мій завжди буде, ніщо не перекреслить мій народ!".

Додаткова інформація:

http://kobza.com.ua/uvkr/5355-ukraintsi-iednaimosia-bo-my-toho-varti-chastyna-1.html

http://kobza.com.ua/uvkr/5356-ukraintsi-iednaimosia-bo-my-toho-varti-chastyna-2.html

https://hromadskeradio.org/programs/hromadska-hvylya/robotu-z-ukrayinskoyu-diasporoyu-mozhna-konvertuvaty-u-valyutu-rechnycya-uvkr

http://www.uvkr.org/news/9885

http://svitua.org/index.php/novunu/diaspora/item/4423-podrobytsi-z-vi-vsesvitnoho-forumu-ukraintsiv

 

На світлинах: Ольга Кобець. Перед початком Форуму, зліва - Голова УВКР Михайло Ратушний, котрий спілкується з молоддю. У Президії віце-прем’єр-міністр України В. Кириленко, представник СКУ Ю. Шимко (Торонто), екс-Президент України В. Ющенко, Голова УВКР М. Ратушний, Президент  СКУ Е. Чолій. Виступає заступник Голови УВКР, академік Тарас Дудко  (Москва). Вручення відзнак кращим учителям української мови за межами України. Форум, пленарна частина. Учасники Форуму у залі. Серед учасників Форуму Микола Засенко, Южно-Сахалінськ (перший справа у другому ряду). Колишній Президент України Віктор Ющенко спілкується з учасниками Форуму. У кулуарах Форуму. Олександр Зарічний, представник української громади в Азербайджані, член Президії УВКР, делегат  Форуму. Під час Форуму можна було ознайомитися з українською періодичною пресою. Представник Конгресу українців Латвії Тетяна Лазда, заслужена артистка України Леся Горова, представник української діаспори в РФ (Мурманськ), редактор «Кобзи» Наталя Литвиненко-Орлова. Представниця діаспори в Білорусі В. Логвин, член Президії УВКР В. Пилипчук (РФ), Голова Секретаріату Товариства «Україна-Світ»  А. Кендзера, заслужена артистка України Л. Горова, заступник Голови УВКР О. Кобець. Учасники Форуму громадський діяч Віктор Рог та письменник Олег Вітвіцький.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка