lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 "Калинові грона Поволжя"

В місті Нижнєкамську Республіки Татарстан 8-9 жовтня 2005 року було проведено Перший український міжрегіональний фестиваль Приволзького федерального округу

Те, що він пройшов в Нижнєкамську не випадково, саме тут з ініціативи Нижнєкамського товариства "Вербиченька" в 2002 р. було запроваджено проведення щорічних фестивалів українців Татарстану. В 2003 р. він був проведений в Набережних Човнах, у 2004 - в Казані, в травні 2005 знову в Нижнєкамську. Під час останнього фестивалю стало ясно, що він виходить за межі Татарстану, оскільки в ньому, окрім татарстанських громад, прийняли участь колективи з Удмуртії, Республіки Марій-Ел, Ульяновської області. Крім того, в українському русі Поволжя накопичилось немало проблем, потребуючих колективного рішення.

Поводом для цього фестивалю став також ювілей українського товариства "Вербиченька". 10 років це немало навіть для людини, а для організації це взагалі великий термін. 10 років це пора зрілості: хочеться знати, що ми можемо, який наш рейтинг в українському русі Росії? Ми вирішили свій ювілей відзначити не лише дружньою зустріччю й застіллям, а проведенням Фестивалю українців всього Поволжя. Проведення заходів такого рівню не бува легким. Але в організації склався міцний активний колектив, який має досвід, волю, бажання працювати. З таким колективом не страшно братися за будь-які справи.

Голови  українських громад   вітають Фестиваль

Для участі в першому Фестивалі “Калинові грона Поволжя” на наше запрошення в Нижнєкамськ з'їхались українські творчі колективи і делегації з міст Волгограда, Димитровграда, Йошкар-Оли, Казані, Москви, Набережних Човнів, Самари, Тольятті...

Особливо приємною була участь представників України. З міста Львова приїхав творчий колектив "Вірність". Очолювали львівську делегацію директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою Національного університету “Львівська політехніка” (МІОК) пані Ірина Ключковська та начальник відділу освіти цього інституту Марія Галік, що на протязі багатьох років допомагає “вербівчанам”. З Посольства України в РФ прибула Радник Посольства з питань культури і освіти пані Ольга Дарибогова. Від керівництва Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії” та Об'єднання українців Росії був співголова ОУР і ФНКА "Українці Росії" Василь Бабенко.

Молоді обличчя Фестивалю

Апарат Президента Республіки Татарстан був представлений начальником відділу по зв'язках з національними організаціями В’ячеслав Нікіфоровим. Був присутній голова Правління Асоціації національно-культурних об’єднань Республіки Татарстан Сагіт Джаксибаєв.

Перший Фестиваль українців ПФО було проведено в два дні. В його програму, окрім традиційного концерту і святкового застілля, було включено проведення "круглого столу", виставок народної творчості і культурну програму. Гості познайомилися з нашим зручним, чистим і причепуреним містом. Ніхто не лишився байдужим, оглядаючи наше стародавнє святе джерело Красний Ключ. Гості з задоволенням випили по ковтку святої води і кинули через плече по копійці, щоб мати нагоду повернутися сюди ще раз.

Тетяна Бочкарь  із Тольятты  з дітьми- козачатами  Анфісою і Богданчиком

Незрівнянне враження залишило відвідання кафедральної мечеті, де нас зустрів імам-хазрат Рустем. Він розповів про основи Ісламу і саму мечеть. У приміщенні для жінок в цей час саме йшли заняття дівчаток і жінок. Гості майже одночасно достали фотоапарати, щоб зробити не просто цікаві кадри, а щоб мати доказ, що в Республіці Татарстан ісламські жінки як і весь татарський народ мають можливість вільно обирати віросповідання, відроджувати свої національні традиції. Екскурсія була на диво довгою, питання до імама сипалися одне за одним, люди дізналися багато цікавого для себе.

Ввечері 8 жовтня керівники організації та актив зібралися за "круглим столом" у приміщенні Українського культурного центру міста Нижнєкамська. Чітко була сформульована програма:

-                        Стан українських організації в Приволзькому федеральному окрузі (ПФО).

-                        Проведення щорічних фестивалів українців ПФО і порядок їх організації.

-                        Організація українського молодіжного руху в ПФО.

-                        Видання інформаційного бюлетеня українців ПФО.

-                        Перспективи співробітництва українців Росії з МІОК м. Львова.

Найденко,  Бабенко,  Дарибога, Бондаренко

В роботі "круглого стола" прийняли участь: Василь Бабенко - співголова ОУР і ФНКА “Українці Росії”, Ольга Дарибогова - Посольство України в Росії  (Москва), керівники українських організації Поволжя Євген Савенко і Людмила Найденко (м. Нижнєкамськ), Володимир Любченко (Казань), Володимир Дорошенко (Уфа), Василь Сандульський (Йошкар-Ола), Ростислав Коляда і Григорій Гасич (Тольятті), Майя Клокова і Михайло Сенюта (Димитровград), Оксана Гіленко (Москва), Олег Дерепаско (Волгоград), Андрій Бондаренко (Самара), Ірина Ключковська і Марія Галік (Львів), численні запрошені особи.

Круглий стіл пройшов у дуже конструктивному і діловому форматі, вдалось уникнути довгих безпредметних розмов "ні про що". Були прийняті конкретні, рішення:

- Протягом 2-3 тижнів оголосити місто і час проведення наступного фестивалю.

-                        Для організації молодіжного руху в ПФО створити Приволзьку молодіжну координаційну раду на чолі з учителькою недільної школи м. Нижнєкамська Людмилою Найденко.

-                        Андрій Бондаренко з Самари висунув пропозицію видавати і розповсюджувати інформаційний бюлетень “Українці Поволжя”, перш за все - про важливі, цікаві події в нашому регіоні. Це буде щомісячний електронний орган інформації українських організацій в ПФО.

-                        Були заслухані пропозиції щодо співпраці українських установ з діаспорою від директора МІОК Ірини Ключковської.

Романко  - ходить гарбуз по городуБуло порушено багато цікавих і нагальних питань, конкретні рішення по яким будуть прийняті в кожній організації з урахуванням її можливостей.

9 жовтня з 10 години в міській гімназії № 32 почали роботу виставки, де мешканці міста і численні гості мали можливість ознайомитися з роботою українських громад, насолодитися різнобарвністю українських вишиванок, візерунків, придбати оригінальні речі.

Було багато цікавих зустрічей. Люди з різних областей і районів обмінювалися адресами, знаходилось немало земляків, які зустрілися так далеко від рідної землі. Та й ті, хто давно знає один одного, були раді поспілкуватися знову, поділитися останніми новинами. Фестиваль широко освітлювався національними, місцевими і республіканськими ЗМИ. Люди щедро і з задоволенням давали інтерв'ю.

Об 11 годині з Гімну України і молитви "Отче наш" у виконанні хору Храму святого праведного Іоанна Кронштадського почалася концертна програма. Відкрила урочисту частину українського свята на татарстанській землі заступник Голови адміністрації Нижнєкамська Ільсія Мєзікова. Її виступ був щирим, цікавим, оригінальним. Вона передала гостям з України татарські сувеніри, а всіх присутніх вітали яскравим татарським танком діти гімназії № 1. Фестиваль привітали В’ячеслав Нікіфоров, Сагіт Джаксибаєв, Ольга Дарибогова, Василь Бабенко, Ірина Ключковська.

Вже згадувалось, що поводом для проведення фестивалю став ювілей "Вербиченьки", яка "переглянула" мов картинки всю історію свого десятиріччя. А далі повільно міняли один одного на сцені колективи гостей.

Справжньою насолодою був виступ молодіжного ансамблю "Вірність" Національного університету “Львівська політехніка”. Просто вразив присутніх виконанням на бандурі старовинних і сучасних народних пісень Олег Коваль (який щойно відзначив у Татарстані своє 18-річчя і дістав у подарунок татарський національний головний убір каляпуш). Дивували пломенисті танки Володимира Яремко та Іванки Швець, вірші у виконанні Іванки Греділь.

В різнобарвності художніх творів серце кожної української душі знаходило відраду. Особливо приємно було бачити виступи дітей (участь дітей і молоді була однією з умов фестивалю). Якщо тягнуться до традицій наших батьків дитячі душі, залучається до української культури молодь, значить майбутнє у нас є! А такі фестивалі яскравий тому доказ.

Закінчувалася концертна частина врученням пам’ятних подарунків, буклетів, літератури, символічних медалей фестивалю. Далі всі перемістилися до банкетної зали. Роз’їжджалися гості з легким відчуттям смутку, адже час пролетів так швидко, але всі сподівалися на нові зустрічі.

Співають  студенти  Львівської політехніки

Відгомоніло веселе свято, але продовжилася робота активу "Вербиченьки" з МІОК м. Львова. На 10 жовтня було також заплановано насичену програму: візит в місцеву адміністрацію, проведення ділової наради з питань співробітництва "Вербиченьки" з інститутом, зустріч з земляками і прощальна вечеря.

На нараді було прийнято план роботи "Вербиченьки" з МІОК і визначені основні пункти: запрошення Нижнєкамської делегації прийняти участь в Міжнародній науковій конференції з питань освіти в березні 2006 року, поповнення бібліотеки школи і товариства підручниками, методичною та художньою літературою, запрошення дітей недільної школи Нижнєкамська на вакації в мовний табір Львова, візит фольклорного колективу Вербиченьки" в Україну.

Приємно було чути високу оцінку нашої роботи, добрі слова подяки в адресу всіх членів товариства, відверте дивування такому доброзичливому ставленню адміністрації міста до нашої організації.

Танцюють діти з Набережних Човнів 

Сподіваємось, що проведений Фестиваль буде не лише підведенням підсумків нашого першого десятиріччя, а стане поштовхом до нових справ на ниві збереження і поширення української культури в Поволжі, Росії і всій нашій світовій діаспорі.

На світлинах: Євген Савенко відкриває засідання “круглого столу”. Голови українських громад Поволжя. вітають хазяїв і гостей. Молоді обличчя Фестивалю: Віталій Клоков з Димитровграду і дівочий ансамбль “Злагода” з Башкортостану. Танцюють діти з Набережних Човнів. Тетяна Бочкарь  із Тольятті  з дітьми- козачатами  Анфісою і Богданчиком. Фото на добру згадку про Фестиваль: Людмила Найденко, Василь Бабенко, Ольга Дарибогова і Андрій Бондаренко.

Євген САВЕНКО,

голова Товариства “Вербиченька”.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка