lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Підтримайте наші починання!

Євген  СавенкоТовариство «Вербиченька» просить допомоги в проведенні Конкурсу вокалісток імені Оксани Петрусенко, "нашого українського соловейка"

Шановні друзі! Від імені української громадськості Татарстану до Вас звертається голова Нижнекамской міської національно-культурної автономії "Українське товариство "Вербиченька" Євген Савенко.

Наше товариство вже понад 10 років проводить активну культурно-просвітницьку роботу в Росії і Татарстані. Крім масових фольклорних заходів, ми проводимо численні історичні, літературні, музичні, культурні вечори і зустрічі, присвячені видатним діячам української культури й історичним датам.

Наприклад, 16 вересня 2006 року нами було проведено урочисте відкриття меморіальної дошки першому Президенту УНР у 1918 році Михайлові Грушевському на фасаді будинку по вул. Кремлівської 15/25. До цього заходу було проведено наукову конференцію "Михайло Грушевський. Його постать в українській та світовій історії". Заход пройшов на дуже високому рівні.

2007 рік планується нами як рік вшанування пам'яті видатної української співачки Оксани Петрусенко. Ми вже кілька разів зверталися до постаті Петрусенко, знайомили широке коло слухачів з її життєвим шляхом і творчою спадщиною. Були проведені літературно-музичні зустрічі, присвячені Оксані Петрусенко, в нашому Нижнєкамську, їздили ми з ним в українські громади м. Димитровград (Ул’янівська обл.) і м. Тольятті (Самарська обл.), матеріали про її творчість друкувалися в наших українських виданнях.

У 2007 році виповнюється 80 років, як в Казані почалася оперна кар'єра Оксани Петрусенко. У вересні 1927 року, після декількох років роботи в пересувних українських музично-драматичних труппах вона початку співати в Казанському оперному театрі. Саме в Казані почався її шлях до вершин творчої майстерності, всенародної любові й визнання.

Будинок театру, у якому вона співала, зберігся. Зараз це Татарський театр імені Тінчуріна. З адміністрацією театру є принципова домовленість про встановлення на фасаді меморіальної дошки українській співачці, легенди про спів якої збереглися там до цих пір. На вересень 2007 року ми плануємо провести відкриття.

Очевидно, для більш повного знайомства з особистістю Оксани Петрусенко сучасних мешканців Росії, Татарстану і Казані, де її вперше було названо "наш український соловейко", встановлення меморіального знаку не достатньо.

Ми плануємо в квітні 2007 року провести Конкурс вокалисток імені Оксани Петрусенко. Він буде проводитися в 3-х номінаціях:

-           співачки до 40 років (стільки прожила О.Петрусенко);

-           учениці і випускниці музичних закладів;

-           аматори української пісні незалежно від віку.

Очолювати журі погодилася солістка Великого академічного театру в Москві, Заслужена артистка України, Народна артистка Росії Галина Чорноба. Ведуться переговори ще з декількома видатними майстрами музичного мистецтва.

До участі в конкурсі запрошуються вокалістки з будь-яких міст, регіонів і країн не залежно від національності.

Проведення конкурсу відбудеться в Нижнєкамську. Хоча це порівняно невелике і молоде місто, ми вже двічі були визнані Культурною столицею Поволжя. Адміністрація міста прихильно ставиться до проведення культурних заходів (і українських особливо!). У нашому місті є музичне училище, яке носить ім'я Саліха Сайдашева. З Сайдашевим Петрусенко дружила, він перекладав для її голосу татарські народні і класичні пісні, і Петрусенко їх виконувала. Викладачі училища (і українці і татари) погодилися взяти участь у підготовці й організації заходу. Наше товариство має досвід проведення подібних заходів.

Шановні друзі, шановні українці, земляки, Ви розумієте, такі заходи вимагають не тільки величезної напруги сил, клопіткої підготовки і великого бажання, але й належної фінансової підтримки. Для гідного проведення цих заходів необхідно 400 тис. рос. карбованців (включаючи призовий фонд, проїзд і гонорар журі, проживання, харчування, типографські витрати і т.д.).

Прохаємо підтримати наші починання і надати фінансову допомогу в можливому для вас розмірі для проведення Конкурсу вокалисток ім. О. Петрусенко (квітень 2007 р. м. Нижнєкамськ) і відкриття меморіальної дошки Оксані Петрусенко (вересень 2007 р. м. Казань).

Ми прагнемо робити все, щоб численні народи Росії знали і поважали українську культуру, щоб завдяки нашій "народній дипломатії", відносини між українським, російським і татарським народами були дружні і нерушимі.

З повагою,

Євген САВЕНКО,

голова Нижнєкамської національно-культурної автономії

"Українське товариство "Вербиченька".

Міська національно-культурна автономія  Українське товариство «Вербиченька»

Савенко Евгений Викторович

просп. Химиков 57. кв. 218. г. Нижнекамск Татарстан Россия 423570

(8555) тел. раб. 37-51-43 дом.: 42-26-61 конт. т/ф: 34-35-94

Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка