lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Нижнєкамські "Лелеки" на Кобзаревих читаннях

Конкурсанти читали вірші під портретом Кобзаря

Про участь нашої делегації у фіналі Всеросійського конкурсу на краще читання поетичних творів Тараса Шевченка

Українська громада Москви та Культурний центр України, що на Арбаті 9, започаткували дуже важливу й цінну справу для дітей і всієї молоді Росії, яка долучається до вивчання української мови, літератури, історії чи культури. Вкрай мало подібних заходів проводиться на теренах Росії, а потреба в них є, бо значення їх перебільшити не можливо.

Щороку на початку березня, коли все прогресивне українство світу відзначає дні пам'яті великого Кобзаря, збираються діти численних українських осередків Росії на московській сцені, щоб представити на суд почесного журі свої досягнення у вивчанні поетичних творів Тараса Шевченка - школярі, студенти, навіть дошкільнята. І тур конкурсу, традиційно проходить в навчальних закладах, де діти безпосередньо знайомляться і вивчають українську культуру. 1 березня 2007 року в Культурному центрі відбувся черговий фінальний тур, де зібралися переможці.

Урочисто відкрив конкурс і побажав читцям творчого натхнення заступник генерального директора Центру, заслужений діяч мистецтв України Юрій Василенко. Привітали конкурсантів гості з Ніжина - директор центру гуманітарної співпраці з діаспорою при Ніжинському університеті ім. М. Гоголя В. Сидоренко, привезли вихованці університету і музичний привіт учасникам. Вітальну телеграму прислали голова Фундації доброчинних громадських ініціатив "Україна - Діаспора" Станіслав Пономаревський та працівники Фундації Тетяна Сидоренко, Ольга Артеменко, Тадеуш Кравчук, Тетяна Ботева, Петро Волдський.

Згідно з Положенням про конкурс, щороку переможці визначаються в трьох вікових категоріях: перша - діти дошкільного віку, учні 1-4 класів загальноосвітніх та недільних шкіл; друга - учні 5-9 касів загальноосвітніх та недільних шкіл; третя - учні 10-11 класів загальноосвітніх шкіл, студенти коледжів, училищ і вищих навчальних закладів, слухачі курсів української мови (до 22 років).

Краших з кращих обирало компетентне журі, до складу якого війшли: доктор медичних наук, член-кореспондент Російської академії природничих наук Тарас Дудко, старший викладач Російського державного соціального університету Валентина Лісовська, головний спеціаліст Культурного центру України в Москві Вікторія Мельник, диктор радіостудії "Голос России", продюсер Валентина Первушина, український письменник, журналіст Анатолій Речмедін, головні спеціалісти Культурного центру України в Москві Ірина Клименко та Олена Усач. Головою журі був відомий письменник, член Національної спілки письменників України та Спілки письменників Росії Іван Шишов.

Близько 60 читців від 3 до 22 років приймало участь у конкурсі. Крім Москви і Московської області, на конкурс прибули діти з Петрозаводську, Твері, Нижнєкамська, Воронежу та Тюмені.

В минулому році від Нижнєкамської недільної школи "Лелеки" приймали участь у конкурсі троє дітей. Двоє з них дістали Грамоти і премії, всі троє були запрошені на літній відпочинок до "Артеку". Це стало гарним прикладом і стимулом іншим дітям школи до сумлінного навчання протягом всього року. І тур було проведено в рамках Тижня рідної мови в Українському культурному центрі Нижнєкамська. Навіть важко було визначити кращих! Та поїхати до Москви змога була не у всіх переможців. Приймати участь в ІІ турі поїхали Віктор Савенко, Анастасія Степанова, Станіслав Бомштейн, Ігор Нагорнов, Артур Карпухін.

І хоча одну з премій одержав лише найстарший наш представник - керівник молодіжного гуртка Віктор Савенко, Почесні грамоти дістали всі учасники. А що вже до задоволення - передати важко! Його вистачило на всіх. Діти побували в Москві, декотрі вперше. Це вже стало подією в їх житті. Наші “лелечата” зустрілися з представниками таких же шкіл Росії, мали змогу познайомитися, подружитися, нав'язати контакти для подальшого спілкування, відчути свою причетність до великої спілки українців російської діаспори. Це ж і є основною метою нашої клопіткої, щоденної напруженої роботи.

Про наше майбутнє треба піклуватися вже зараз, не гаючи часу! За це наша щира подяка засновниками такого поважного заходу як Конкурс. Дай Боже йому подальшого процвітання!

Фото Лелек  з Татарстану з організаторами Конкурсу Шевченка на добру згадку про свято Кобзаревого слова на Арбаті

У залі  Культурного центру України. Виступає Віктор Савенко

На світлинах: Конкурсанти читали вірші під портретом Кобзаря (Станіслав Бомштейн – з любов’ю до шевченківської поезії). У залі  Культурного центру України. Виступає Віктор Савенко. Фото “Лелек” з Татарстану з організаторами Конкурсу Шевченка на добру згадку про свято Кобзаревого слова на Арбаті.

Людмила НАЙДЕНКО,

керівник Об'єднання з вивчання історії та культури  

українського народу міста Нижнєкамська.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка