lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Дмитро Павличко привітав Євгена Савенка

Дмитро ПавличкоЗ відкриттям меморіальної таблиці народній артистці України Оксані Петрусенко в місті Казані

Голова УВКР Дмитро Павличко привітав голову Нижньокамської національно-культурної автономії „Українське товариство „Вербиченька” Євгена Савенка з відкриттям у столиці Татарстану місті Казані меморіальної таблиці легендарній українській співачці Оксані Петрусенко.

«Щиро вдячний за запрошення товариства „Вербиченька” на урочисте відкриття меморіальної таблиці легендарній українській співачці Оксані Петрусенко – „українському соловейкові”, чия доля тісно пов’язана з Казанню. Саме прем’єра опери „Черевички” в Казані стала тріумфом Оксани Петрусенко. Потім були партії Ярославни в опері „Князь Ігор”, Наталки в „Русалці” Даргомижського, Тетяни в „Євгенії Онєгіні” Чайковського, Маргарити в „Фаусті”, Лізи в „Піковій дамі” і багато інших.

Не тільки Казань, але й різні міста Росії, в оперних театрах яких розвивався талант співачки, – Єкатеринбург, Самара – гордилися Петрусенко-Аїдою. Недаремно казанські знавці опери, земляки Федора Шаляпіна, яким пощастило слухати кращі голоси не тільки вітчизняних співаків, але й зарубіжних виконавців, вважали, що навіть великий Джузеппе Верді міг би заслухатися співом Оксани Петрусенко. Бо любов до стражденної батьківщини була головним нервом цієї однієї з кращих вердієвських партій лірико-драматичного сопрано співачки.

Оксана Петрусенко – учениця Панаса Саксаганського, одна з найвідоміших представниць української вокальної школи – володіла соковитим виразним голосом великого діапазону, яскравим драматичним талантом. Повернувшись в Україну, вона з особливим успіхом виконувала партії в національних українських операх: Наталки („Наталка Полтавка”), Оксани („Запорожець за Дунаєм”), а також в операх російських класиків. А як проникливо виконувала народна артистка України українські народні пісні!

Тому я дуже радий, що українська громада Татарстану, товариство „Вербиченька” не тільки ініціювали, але й підготували такий захід як урочисте відкриття в Казані меморіальної таблиці українській співачці Оксані Петрусенко. Безперечно, це подія великої ваги і для Татарстану, і для України. Вона ще раз засвідчує те, що дружба між братніми українським і татарським народами переживе віки! Нехай єднає нас любов до рідної землі, кревної культури, солов’їної пісні!

З повагою,

Дмитро ПАВЛИЧКО,

голова УВКР.

29.05.2008.

http://www.uvkr.com.ua/ua/news/legend_ukr_spivachka.html

Оксана  Петрусенко

Театр драми і комедії ім. К. Тінчурина

На світлинах: Дмитро Павличко. Оксана  Петрусенко. Театр драми і комедії ім. Каріма Тінчурина.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка