lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Ювілей української «Громади» Іжевська
Євген Савенко, голова НКА 'Українське товариство 'Вербиченька'
Євген Савенко, голова НКА 'Українське товариство 'Вербиченька'

Наші щирі вітання

10 років у житті людини - термін чималий, а 10 років у житті громадської організації - ціла епоха. 26 листопада 2011 року в Іжевську відбувся Фестиваль української культури, присвячений 10-річчю Регіональної громадської організації «Товариство української культури Удмуртської Республіки «Громада».

Хочеться відзначити високу активність і свідомість іжевських українців, які не замикається в своєму колі, бувають в інших організаціях Поволжя, часто запрошують на свої заходи українців з інших регіонів. Організація має чудовий хоровий колектив, багато і добре виступає. Завжди в заходах «Громади» активно беруть участь діти. Усміхнені дитячі обличчя, дзвінкі українські голосочки завжди викликають найсвітліші почуття.

Довгі роки реальну роботу в організації вела невтомна Вероніка Станіславівна Шевчук. Активно допомагав Денис Аркадійович Чернієнко. Молодий, активний, начитаний, він вдало репрезентує цю громаду на терені Росії й за її межами. Вже більше року організацію очолює Степан Михайлович Хаба. Робота організації щораз підіймається на все вищий рівень.

26 листопада був похмурий день, але гостинність і привітність господарів зігрівали нас тепліше сонця. Нижнєкамська «Вербиченька» приїхала на ювілей заздалегідь. Вистачило часу перед заходом відвідати відроджений в Іжевську Свято-Михайлівський храм. Хто буде в Іжевську - обов`язково віднайдіть часу побачити цю красу, долучитися святинь! Саме біля собору зустріли нижнєкамців Степан Хаба та одна з активісток «Громади» Тетяна Ардашева.

На 14 годину в Будинку дружби народів збиралися численні гості з багатьох районів Удмуртії й ми з сусіднього Татарстану. В фойє було організовано книжкову виставку української літератури, цікаву фотовиставку сучасних краєвидів та пам'яток України. В залі, як кажуть, яблуку впасти ніде було. Добре, що в Іжевську є такий просторий і зручний Будинок, який може вмістити всю дружбу народів різних національностей! В цьому можна іжевчанам по-білому позаздрити.

Урочистий вечір відкрив піснею хор української «Громади». Потім звітував про результати 10-річної діяльності керівник громади Степан Хаба. Він зачитав привітальні телеграми, що прийшли на адресу ювілярів від керівництва УВКР (М. Фартушний) і Посольства України в РФ (В. Єльченко), від Уряду Удмуртії. За допомогою сучасних комп`ютерних технологій привітав присутніх прямо з Башкортостану Почесний Голова «Об'єднання українців Росії» Василь Бабенко. Лунали вітання від українських колективів з Уви та Сарапула, яскраво й незвичайно поздоровили з ювілеєм керівники національних організацій: єврейської, білоруської, азербайджанської, узбецької, татарської. У поздоровленні керівника єврейської організації пролунав і національний гумор: "Я український єврей, чи єврейський українець, нація ця мені дуже близька, виріс в Україні". Керівник білоруської організації виявляється на прізвище - Українець. Узбецький лідер зняв з себе яскравий вишиваний національний халат і надів його на Степана Хабу, що, як і належить імениннику, з подякою приймав подарунки.

Далі надійшла черга вітання з Татарстану. Ведуча нашого виступу Людмила Найденко з приводу ювілею звернулась до «Громади»:

В Іжевську не тільки природа дивна,

Там українська громада активна.

Не тільки удмуртським духом віє,

А й українська «Громада» діє.

Активно діє вже 10 років.

То не просто пройти 10 кроків.

Кожного року заходи й справи

В пошану культури своєї держави.

В «Громаді» всі люди веселі, чудові,

Віддають перевагу батьківській мові.

А хто і не знає її, - шанує,

І вивчити незабаром планує.

Пісні мелодійні зі сцени лунають,

То українці нині гуляють!

Про них і сусіди не забувають,

Приїхали. Щиро вас з святом вітають!

«Вербиченька» в Іжевську вже вп'яте. Наші візити в Удмуртію завжди приємні й цікаві, а для учнів недільної школи «Лелеки» то взагалі свято! Зустрічають нас там завжди тепло й щиро. Діти представили глядачам віршами й сценками свої знання, вміння та зацікавлення. Далі ансамбль «Вербиченька» вітав ювілярів українською піснею. Яскраво прикрасила татарстанське вітання виконанням оперних арій і народних пісень активістка казанської громади Тетяна Чекеєва. Марко Бомштейн та Раїса Степанова колоритно доповнили виступ гумором, без якого наш український виступ був би не відповідним. Дійшов час подарункам.

Як влучно відзначається в народі: «Громада тоді міцна, як разом пуд солі з`їсть». За 10 років спільної роботи напевно що іжевці пуд солі з`їли. І ми їм цей «Пуд солі» подарували. А робота в українському русі - то не просто «Пуд», а «Сто пудів», і не просто солі, а чистого золота. От ми й подарували «громадянам» символічну гирю в «100 пудів чистого золота». Сіль і золото були, зрозуміло, умовними, а картина «Богдан Хмельницький в'їжджає в Київ у 1648 році» була дійсною, справжньою й буде нагадувати землякам про славне історичне минуле нашої Батьківщини, прапор якої високо несуть у майбуття свідомі українці.

Закінчувалась концертна програма спільним виконанням всіма учасниками «Розпрягайте, хлопці, коней», загальною фото-сесією, ну і, звичайно, урочистим банкетом, де продовжували вітати ювілярів всі бажаючі.

Щиро, від усієї душі бажаємо українцям Удмуртії подальших успіхів у нелегкій роботі на благо українського відродження та збереження й розбудови батьківської культури на теренах Росії.

Голова Нижнєкамської національно-культурної

автономії «Українське товариство «Вербиченька»

Євген САВЕНКО

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Гості Фестивалю - учні недільної школи з Нижнєкамська
Гості Фестивалю - учні недільної школи з Нижнєкамська
Гурт 'Слав'янські заспіви' щиро зустрічає гостей Фестивалю
Гурт 'Слав'янські заспіви' щиро зустрічає гостей Фестивалю
На сцені учасники свята
На сцені учасники свята
Нижнєкамські 'Лелеки' вітають 'Громаду'
Нижнєкамські 'Лелеки' вітають 'Громаду'
Подарунок від узбецьких друзів - традиційний халат
Подарунок від узбецьких друзів - традиційний халат
Степан Хаба
Степан Хаба
Український гурток - вихованці міського дитячого садочка
Український гурток - вихованці міського дитячого садочка
Учасники Фестивалю - фото на пам'ять
Учасники Фестивалю - фото на пам'ять
Шанувальники української культури - гості Фестивалю
Шанувальники української культури - гості Фестивалю

На світлинах: Євген Савенко, голова НКА «Українське товариство «Вербиченька». Гості Фестивалю - учні недільної школи з Нижнєкамська. Гурт «Слав'янські заспіви» щиро зустрічає гостей Фестивалю. На сцені учасники свята. Нижнєкамські 'Лелеки' вітають 'Громаду'. Подарунок від узбецьких друзів - традиційний халат. Степан Хаба. Український гурток - вихованці міського дитячого садочка. Учасники Фестивалю - фото на пам'ять. Шанувальники української культури - гості Фестивалю.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка