lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «Торкаючись до витоків, говоримо про високе»

«Черевички», «Наталка-Полтавка» і  «Вечори на хуторі біля Диканьки» в Татарстані

11 січня цього року в Будинку дружби народів міста Нижнєкамська відбулася літературно-музична зустріч, присвячена опері Петра Чайковського «Черевички». Організатором її стало місцеве Українське товариство «Вербиченька». Глядачам розповіли про те, як створювалася опера за повістю Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом», про творчість письменника,  композитора, а також  автора лібрето опери Якова Полонського і артистів, які співали в опері і знімалися у фільмі-опері «Черевички» (1944 р., режисери Михайло Шапіро і Надія Кошевєрова).

Звичайно, згадали й досі улюблений усіма фільм «Вечори на хуторі біля Диканьки» 1961 року, в основі якого теж лежить «Ніч напередодні Різдва» Гоголя, знятий режисером Олександром Роу.  Хоча у  ті атеїстичні часи цензура не дозволила би, щоб в назві фільму згадували Різдво, тому  і назвали його «Вечорами на хуторі…»,  прем’єра стрічки відбулася практично на Різдво - 8 січня 1962 року, і ось вже майже 60 років цей фільм є неодмінним атрибутом різдвяних свят.

Це була вже друга зустріч, присвячена опері П. І. Чайковського «Черевички». До цього, 19 грудня 2019 року,  такий вечір був проведений в Казанській бібліотеці № 6 для читачів бібліотеки та українців, які приїхали з усіх кінців Казані.

А 1 лютого 2020 року в Будинку дружби народів міста Нижнєкамська відбувся музичний кіновечір, присвячений опері Миколи Лисенка «Наталка-Полтавка»  за однойменною п'єсою Івана Котляревського.  Цей твір, за влучним висловом видатного українського драматурга Івана Карпенка-Карого, є «праматір'ю українського народного театру».

 Минулого і нинішнього року на «Наталку-Полтавку»  припало кілька ювілеїв: 200 років п'єсі, 130 років з дня прем’єри опери, 120 років з дня народження Оксани Петрусенко та Іван Козловського, які співали в цій опері свої кращі партії (Наталки і Петра).

Цікаві історії створення і п’єси,  і опери, про які  дізналися учасники вечора в Нижнєкамську.  Іван Котляревський служив директором Полтавського театру  відчував брак цікавого драматургічного матеріалу, бо тодішній репертуар був далеким від звичайного життя, тому  вирішив написати народну п’єсу, де розповідалося б не про абстрактних героїв із подвигами та стражданнями, а про звичайних людей. Так народилася «Наталка-Полтавка» - історія про любов з щасливим кінцем, дія якої починається вранці і закінчується до вечора. Її прем'єра відбулася  на сцені Полтавського театру в 1819 році за участі геніального артиста Михайла Щепкіна в ролі Виборного.

Протягом 70-ти років «Наталка-Полтавка» була лише драматичним твором з піснями, хоча п'єса Котляревського привертала увагу багатьох музикантів. Було кілька спроб написати до неї яскраву музичну канву, але саме варіант Миколи Лисенка виявився найбільш вдалим, закріпився в репертуарі оперних театрів і зайняв гідне місце серед найпопулярніших українських опер.

Прем'єра опери «Наталка-Полтавка» відбулася в Одеському театрі в 1889 році. З великим успіхом йшла на сценах України, Петербурга, Москви, Вільнюса, Мінська, Варшави, в Середній Азії і на Кавказі. У Варшаві на прохання глядачів виставу показували двічі на день при переповненому залі. «Наталку-Полтавку» переклали на литовську мову, і вона увійшла до  репертуару литовських театрів. Пісні з опери стали частиною концертів відомого чорношкірого американського співака Поля Робсона і в його виконанні звучали зі сцен найвідоміших театрів світу.

За мотивами цієї опери були зняті три художні фільми. Відзначимо, що фільм, створений Іваном Кавалерідзе в 1936 році став першим фільмом-оперою, знятим в Радянському Союзі. Ця «Наталка-Полтавка» була дуже популярною навіть в США. Фільм Івана Кавалерідзе три тижні поспіль йшов в нью-йоркському кінотеатрі «Рузвельт», де до цього жоден фільм  не тримався так довго.

На зустріч в нижнєкамський Будинок дружби прийшли українці і прихильники української культури різних національностей. Особливо радувало те, що серед них були молодь і діти. Лунали українські пісні, була показана відео-презентація, присвячена авторам опери: Івану Котляревському і Миколі Лисенку. Згадали про великих артистів, які виконували в опері основні партії: Оксану Петрусенко, Марію Заньковецьку, Івана Козловського, Миколу Садовського, Анатолія Солов'яненка, Федора Шаляпіна. В кінці зустрічі всі разом подивилися художній фільм «Наталка-Полтавка», знятий українським режисером Родіоном Юхименком  в 1978 році на кіностудії ім. Олександра Довженка. За традицією таких вечорів глядачі на згадку про нього  отримали тематичні буклети.

Згадані зустрічі  є частиною великого проекту «Торкаючись до витоків, говоримо про високе», який в 2020 році товариством «Вербиченька» приурочено до 100-річчя утворення Татарської АССР  і 25-річного ювілею української організації Нижнєкамська. Вважаємо, що ювілей - це добра нагода озирнутися, підвести підсумки, і рухатися далі. Це стосується і ювілею Татарстану, і ювілею «Вербиченьки». Проведення подібних зустрічей стає доброю традицією, і вони обов'язково будуть продовжені.

Євген Савенко, голова Нижнєкамської національно-культурної автономії  «Українське товариство «Вербиченька»

На світлинах:    

1. Євген Савенко, голова НАК «Українське товариство «Вербиченька»

2. Історія створення опери   «Черевички» від Євгена Савенка. Нижнєкамськ, січень 2020 р.

3. Вечір, присвячений опері «Черевички» в Казані. Грудень, 2019 р.

4. Кіновечір, присвячений опері «Наталка-Полтавка». Нижнєкамськ, січень 2020 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка