lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Музи не мовчать, навіть коли гримлять гармати

У Росії відбувся Х Відкритий конкурс читців на честь Тараса Шевченка і Габдулли Тукая

Всупереч відомому твердженню, що «коли гармати гримлять, музи мовчать» у  Росії відбувся започаткований нижнєкамським Українським товариством «Вербиченька» Х Відкритий конкурс на краще читання поетичних творів «Слово лунаюче, слово живе/ Слово звучащее, слово живое» на честь класиків української і татарської літератур Тараса Шевченка і Габдулли Тукая. На відміну від попередніх цьогорічний конкурс через пандемічні обмеження проходив в режимі он-лайн. Також з нагоди з нагоди  150-річчя з дня народження Лесі Українки і 115-річчя з  дня народження Муси Джаліля  конкурсом були передбачені окремі номінації, присвячені творчості цих поетів.

Участь в конкурсі могли взяти всі бажаючі без вікових обмежень -  від дітей дошкільного віку до дорослих. Для цього потрібно було надіслати на адресу оргкомітету відеозапис художнього читання творів вищезазначених поетів, малюнки або вироби по прочитаних їхніх творах, зроблені самостійно або сімейно.

Першим учасником конкурсу 2022 року став голова Нижнєкамської НКА «Українське товариство «Вербиченька» Євген Савенко, який, подаючи особистий приклад, записав у відеоформаті своє виконання уривку з «Лісової пісні» Лесі Українки. Всього ж на участь в конкурсі  було подано 353 заявки з багатьох міст та районів Татарстану, Башкортостану, Томська. З них 154 – на виконання поетичних творів, 118 малюнків та 36 виробів, виконаних за творами заявлених авторів.

Оцінювало відеозаписи читань і роботи учасників журі у складі доктора педагогічних наук, професора Чернігівського інституту післядипломної педагогічної освіти, дійсного члена Української вільної академії наук у Канаді, голови Міжнародного Фонду «Україна-діаспора» Станіслава Пономаревського (Чернігів), голови Спілки вчителів українських недільних шкіл Росії Дениса Чернієнка (Уфа), кандидата фізико-математичних наук Анатолія Пеньковського (Казань), керівника НКА українців Москви Людмили Дяченко та НКА Камчатки Валентина Пилипчука, директорки Меморіального музею Т.Г.Шевченка у Києві Надії Орлової. Підсумки Х Відкритого конкурсу «Слово лунаюче, слово живе/ Слово звучащее, слово живое» були підбиті 26 березня  в Будинку дружби народів м. Нижньокамська.

За словами одного з організаторів конкурсу, заступника голови НКА «Українське товариство «Вербиченька» Людмили Найденко, «головним завданням конкурсу було і залишається залучення підростаючого покоління у світ мистецтва та поезії, розвиток мовного жанру, виховання поваги до цінностей світової літератури та культурної спадщини різних народів. Конкурс проводився за підтримки Будинку дружби народів, Управління освіти виконавчого комітету Нижнєкамського муніципального району, філії Асамблеї народів Татарстану, та безпосередньої участі співробітників Станції дитячого та юнацького туризму та екскурсій міста Нижнєкамська».

Додамо, що конкурс «Слово лунаюче, слово живе», присвячений творчості Тараса Шевченка започатковано «Вербиченькою» з 2012 року, а з 2015 року він отримав статус міжнаціонального і з того часу проводиться на честь літературних генієв двох народів - Шевченка  і Тукая.

Наш кор.

На світлині: Т.Шевченко і Г.Тукай - два генії з схожою долею

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка