В журналі «Рідна Кубань» опубліковано п'єсу «Старе гніздо і молоді птахи» цього видатного поета, прозаїка і драматурга Кубані 

Українська література на Кубані до своєї заборони за часів Сталіна успішно розвивалася 140 років. Найвищим її досягненням у XIX сторіччі є творчість поета, прозаїка і драматурга Василя Мови (Лиманського). Серед написаного ним особливо виділяється великий драматичний етюд «Старе гніздо і молоді птахи». У цьому доробку цілком й у безлічі яскравих фарб і пам’ятних деталей відбилася переломна епоха в житті Кубані 60-х років, коли на зміну патріархальним відносинам панської Чорноморії, на зміну козацькій старовині приходили нові, буржуазні за своїм характером порядки й повсюдно затверджувалися більш співзвучні їм герої й відносини.

У п'єсі В. Мови відбилася Кубань такою, якою ми її вже ніколи не побачимо. Ось чому передмову до першої публікації на батьківщині «Старого гнізда...» професор Віктор Чумаченко назвав так: «Земля незнана». Публікація знаменитого доробку розпочата з продовженням у третьому номері журналу «Рідна Кубань» за 2004 рік українською мовою й продовжена у 2005-му. Раніше драматургічне оповідання В. Мови публікувалася лише на Україні й у Німеччині. Відмовившись від перекладу п'єси на російську мову, редакція краснодарського щоквартальника пояснила це тим, що кожне втручання до тексту уб'є його незвичайний мовний колорит, що сам по собі являє духовну спадщину корінних кубанців.

Публікація п'єси В. Мови на Кубані в офіційному журналі – явище надзвичайне. Адже в краї дотепер не відмінений закон 1932 року про заборону української мови. Читачі проголосували за сміливий почин журналу триразовим збільшенням його підписки.

Віктор ГОЛОЛОБ 

“Вісник ТУКК” № 1 (41) – 2005

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка