lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 У Літературному музеї Кубані

У Літературному музеї Кубані

Відбулася презентація нової книги про життя і сучасників першого кубанського письменника отамана Кубанського війська Якова Герасимовича Кухаренка

В будиночку Якова Герасимовича Кухаренка (Літературний музей Кубані) відбулося справжнє свято, присвячене колишньому хазяїнові будинку, - презентація книги кандидата наук, доцента Кубанського соціально-економічного інституту А. І. Федіної «Отаман Я. Г. Кухаренко в колі сучасників». Книга вийшла наприкінці минулого року й присвячена петербурзьким сторінкам життя першого кубанського письменника.

Автор багато років працювала в архівах Санкт-Петербургу, вивчаючи матеріали про поїздки Якова Герасимовича до столиці, його спілкування з видатними людьми свого часу – відомим актором М. Щепкіним, істориком М. Костомаровим, письменником П. Кулішем, священиком С. Опатовичем, співаком і композитором С. Гулаком-Артемовським, журналістом О. Ельканом. Їй пощастило по газетам середини 19 століття встановити точні дати перебування Я. Кухаренка в Петербурзі і Москві й адреси, де він зупинявся, фотографії цих будинків поміщені в книзі. Авторові пощастило знайти нові архівні матеріали про дітей Якова Герасимовича – про навчання старшої дочки Ганни в Харкові, Лідії - в Одеському інституті, синів Степана й Олександра - в Олександрівському корпусі для малолітніх в Царському Селі, Миколи – у Москві, де він мешкав у будинку Щепкіних, про участь представників родини Кухаренка в трьох коронаціях російських імператорів.

В одному з залів музею була організована виставка, на якій можна було побачити ксерокопії рукописів кубанського отамана.

На презентації книги виступив літературознавець, професор Краснодарського університету культури й мистецтв Віктор Чумаченко, який розповів про те, з яким великим зацікавленням працювала його випускниця над дипломом про Кухаренка, що потім переріс у кандидатську дисертацію, як разом вони длубалися над розшифровкою почерку отамана й стародавніх українських слів. Інший викладач університету, поет і перекладач з української Аркадій Слуцький прочитав свої вірші.

На вечорі теплі слова про автора книги висловили її колеги і друзі, що розділили з Алою Іванівною її радість з приводу виходу книги. На вечорі пролунали стародавні російські романси у виконанні солістів театру ветеранів сцени творчого об'єднання «Прем'єра».

На фото: Будинок Якова Кухаренка – Літературний музей Кубані.

Марина КІНДЗЕРСЬКА.

“Вісник ТУКК” № 1 (41) – 2005

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка