lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Кобзар на Дону

Герб Ростову на ДонуШевченківське свято було організоване в Ростовській обласній філармонії Спілкою українців Ростовської області при сприянні Генерального консульства України в Ростові-на-Дону.

Значною подією для українців на Дону у ці весняні дні було повернення до національних джерел. Бажання відчути дух, мудрість поезії Т. Шевченка, добрими справами відгукнулись на його творче розумне слово зібрало в Ростовській обласній філармонії українську громаду. В сім’ї дружній до вшанування памят’і Тараса із повагою до українців приєднались представники культури, адміністрації Ростовської області, братських діаспор. Значна культурна подія, яка стала справжнім святом для українців, організована Спілкою українців Ростовської області (СУРО) при сприянні Генерального консульства України в Ростові-на-Дону.

На відкритті свята голова Спілки А. З. Большаков зазначив, що 9 березня – день народження Кобзаря – буде вважатися днем заснування нової української організації, стане традиційним, щорічним головним святом української діаспори на Дону. Він довів програму дій Спілки, яка спрямована на розвиток культурних, економічних, торгових зв’язків між нашими країнами та народами.

Генеральний консул України в Ростові-на-Дону, Надзвичайний та Повноважний Посланник П.П. Андрієнко поздоровив присутніх зі святом вшанування памят’і великого українського поета, виразив задоволення організацією Спілки українців на донській землі, зазначив, що консульство буде сприяти її роботі, практично підтримувати всі конструктивні дії. У розвиток цього напрямку вніс конкретні пропозиції заступник керівника торговельно-економічної місії України в Ростові-на-Дону В. С. Мельник.

До свята ростовчани готувались емоційно. Композиційним центром сцени став портрет Т. Шевченка, квіти, сімейні реліквії, витвори декоративно-прикладного мистецтва, давні видання Шевченка різними мовами. Свято було прикрашено подарунками. Генеральний консул України П. П. Андрієнко подарував для майбутньої бібліотеки СУРО “Кобзар”. Настоятель Свято-Нікольского приходу отець Пармен – духовний наставник донської української діаспори – благословив присутніх, подарував “Сімейний молитвослів”. Вчителька російської мови СШ № 61 В. Є. Кравченко визначила вплив творчості Т. Шевченка на єдність слов’янської культури і подарувала діаспорі видання “Заповіту” 43 мовами світу. Український фольклорний ансамбль “Покуть” з Краснодарського краю подарував портрет Кобзаря, вишитий бісером, ручної роботи народного майстра України Лесі Бодачевської.

А далі свою творчість дарували присутнім артисти. Під керівництвом режисера Ростовської обласної філармонії, заслуженого артиста Росії, лауреата міжнародного конкурсу “Укрестрада-94” Миколи Мальцева був святковий концерт. Розпочався він виступом українського фольклорного ансамблю “Покуть” (Краснодарський край) з піснею “Реве та стогне Дніпр широкий”. Лунали твори Т. Шевченка у виконанні заслужених артистів України Надії Чернявської та Володимира Лучка. У концерті також прийняли участь лауреати міжнародного конкурсу вокалістів “Мистецтво – XXI сторіччя” (Київ) Є.Е. Єременко, В. Марченко, Ю. Мазур. Провідні солісти Ростовського державного музичного театру О. Іванова та П. Макаров з відчуттям поваги до Батьківщини України порадували присутнім у своєму виконанні арії з класичних опер. І чарували та захоплювали українські та козачі пісні у виконанні хористів Державного академічного ансамблю пісні та пляски Донських козаків під керівництвом народного артиста Росії, професора А. Квасова, ансамблю російських народних інструментів “Донці” – керівник заслужений артист Росії А. Колонтаєв.

Українська мова, мудра філософія життя, високий рівень розуміння сьогоденності та творча майстерність – достойне вшанування пам’яті Великого Кобзаря в м. Ростові-на-Дону.

З добрим почином, земляки! Хай невичерпними будуть Ваші джерела. Щастя й добробуту Вам у житті!

В. М. АНДРІЄНКО,

кандидат технічних наук, доцент, 

дружина Генерального консула України в Ростові-на-Дону.

“Вісник Товариства української культури Кубані”

№ 2 (42) –  2005 р.

visnik@rambler.ru

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка