Голод 30-х років змінив історію Кубані, як і всієї України
Голод 30-х років змінив історію Кубані, як і всієї України

Радянська влада досягла поставлених цілей

У результаті голоду в 1930-ті роки змінилася історія Кубані. Тоді загинули сотні тисяч людей, більшість з яких складали саме українці. Деякі російські дослідники продовжують стверджувати ніби цей голод був випадковим і радянська влада не мала змоги нічого зробити, але факти свідчать зовсім про протилежне.

«Штучно зробив Сталін цей голод! Забрали все в людей дочиста, повимітали все до останнього зернятка, незважаючи на дітей ? все вимітали, і люди гинули як мухи…». Так згадує події 1933 року Віра Морозова, котрій на той час вже виповнилося 15 років. Вона проживала разом з родиною в Армавірі. Вона не єдина, хто писав про те, що голод в краї був створений штучно. Свідки страшних подій розповідали про масові обшуки будинків, заборони колгоспам робити будь-які резерви, про спеціальні загони, котрі вилучали всі запаси їжі.

Врожайна Кубань і голод ? речі несумісні

Починаючи з середини ХІХ століття Кубань вважалась житницею Росії. Це був край багатий на родючий чорнозем, в якому найважливіша роль завжди належала саме сільському господарству (котре було основою економіки краю). Впродовж десятків років Кубань мала незмінно (!) високі показники врожайності. У 1930-ті роки в краї не відбулося природних катаклізмів, погода, як свідчать історичні довідки, була сприятливою для гарного врожаю. Виникає питання, як за таких умов, стабільної врожайності в краї мав місце голод, ще й у таких масштабах?

Про те, що голод був штучним, свідчать і згадки багатьох старожилів кубанських станиць, котрі розповідали про те, що напередодні голоду на Кубані зібрали достатньо великий врожай зернових, більша частина якого зберігалася як зерновий фонд в колгоспних коморах. Старожили Чепігінської станиці Брюховецького району П. Волобуй та П. Путінцева згадують, що в станицях діяли спеціальні загони людей (в народі їх називали «продзагонщики» або «щупальця»), котрі зазвичай заходили до будинків несподівано ? вночі та пізно ввечері ? і вилучали всі продукти, не залишаючи навіть декількох зерен дітям. Особливу увагу слід звернути на те, що майже в усіх свідоцтвах, котрі збереглися, згадується, що найжорстокіше поводилися «щупальця» з козачим населенням краю, тобто українцями.

Кількість українців на Кубані скоротилася в 15 разів

Те, що голод на Кубані був штучним і є геноцидом українського народу свідчать і дані офіційного перепису населення. Згідно з дослідженням В. Ракачева, кандидата історичних наук, доцента кафедри соціології Кубанського державного університету, процеси колективізації, голод 1932-1933 років, репресії стали причиною серйозних змін у демографічній структурі. В результаті цих подій значно скоротилася кількість населення, особливо чоловічого. Проаналізувавши дані, автор дослідження звертає увагу на те, що хоча голод і неврожай спостерігалися тоді в багатьох областях СРСР, проте найбільше постраждали сільськогосподарські області України (окрім Донбасу), Саратовська, Куйбишевська області, АСРС німців Поволжя, а також Кубань.

Дослідник І. Краваль вважає, що причиною такої ситуації є те, що саме в цих областях спостерігався найбільший спротив політиці розкуркулення і колективізації. Якщо б голод не був штучним, то, звичайно, всі області постраждали більш-менш однаково. Проте дані чисельності населення є яскравим свідченням того, що голод, розкуркулення і репресії спричинили більше наслідків в тих областях, де населення активно супротивилося політиці вищого керівництва СРСР на чолі з Й. Сталіним. Відповідно до перепису населення 1926 року на Кубані проживало близько 1,5 млн українців, зокрема в Кубанському окрузі їх проживало 916 тисяч, що складало 62 % всього населення; в Ставропольському окрузі 246 тисяч українців (34 %), Чорноморському ? 104 тисячі (38 %), Терському - 194 тисяч (30 %). Перепис населення, котрий було проведено 2010 року, засвідчив катастрофічне зменшення чисельності саме українців на цих землях, головною причиною якого став саме голод 1932-33 років. Згідно з цим переписом, у Краснодарському краї зараз проживає лише 84 тисячі українців (1,6 %), а в Ставропольському - 30 тисяч (1,1 %). Разом це складає ледве 114 тисяч українців. Це майже в 15 разів (!) менше ніж було в 1920-х роках. Як тут не згадати голод в Україні, який тривав у той же час, коли й голод на Кубані.

Політика вищого керівництва СРСР, як свідчить історія, завжди була прорахованою ? в ній майже не було місця випадковостям. Отже, виникає питання: як міг бути випадковим голод одночасно (!) на тих територіях, де основну частину населення складають саме українці, і на тих територіях, котрі завжди славилися своїми родючими землями і високими показниками врожайності? Відповідь: ніяк. Це був штучний голод, це був геноцид українського народу на всіх територіях його проживання.

Радянська влада досягла поставлених цілей

Наслідки цілеспрямованої політики Й. Сталіна відчуваються й сьогодні: в Україні менше, на Кубані ? більше. Якщо в 1925 році на Кубані працювало майже 150 україномовних шкіл, то зараз нема жодної; якщо у 1920-х роках у краї діяли видавництва, редакції, котрі випускали україномовні видання, то зараз на Кубані не випускається жодної газети чи журналу українською мовою; в краї немає українського радіо і телебачення.

Усе це свідчить про те, що політика геноциду українців, започаткована керівництвом СРСР, дала ті результати, на які так сподівалася тодішня влада, кількість українського населення після подій 1930-х років різко скоротилася, населення стало більш роздробленим, а українці на Кубані взагалі залишилися позбавленими абсолютно всіх можливих національно-культурних прав.

Анастасія ЄРМАКОВА

Передрук: Сайт «Кубань Українська» http://kuban.in.ua/index.php/Аналітика/геноцид-українців-на-кубані.html

Інфографіка. Чисельність українців Кубані
Інфографіка. Чисельність українців Кубані
Зменшення населення в Україні, на Кубані та півдні Росії у 1929-1932 роках
Зменшення населення в Україні, на Кубані та півдні Росії у 1929-1932 роках
Фото з виставки Краснодарського державного історико-археологічного музею 'Розсекречена трагедія. Голод на Кубані у 1932-33 роках'
Фото з виставки Краснодарського державного історико-археологічного музею 'Розсекречена трагедія. Голод на Кубані у 1932-33 роках'

На світлинах: Голод 30-х років змінив історію Кубані, як і всієї України. Інфографіка. Чисельність українців Кубані. Зменшення населення в Україні, на Кубані та півдні Росії у 1929-1932 роках. Фото з виставки Краснодарського державного історико-археологічного музею 'Розсекречена трагедія. Голод на Кубані у 1932-33 роках'.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка