lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Уральська діаспора святкує День Незалежності
Голова УНКА Єкатеринбурга Петро Щербина
Голова УНКА Єкатеринбурга Петро Щербина

Свято України на Уралі 

Збирати людей у серпні завжди важко: хто у своїх родичів в Україні, хто на відпочинку, а хто на дачі збирає врожай. Дотелефонуватися майже неможливо. Але для багатьох із нас це свято вже стало традицією, ми чекаємо його і проводимо щороку. Новообране правління Української національно-культурної автономії міста (УНКА) зробило все можливе щоб провести це святкування на належному рівні: приміщення для святкування вибрала одне із самих красивих у місті - великий зал засідань Вченої ради Уральської державного гірничого університету. Його тепер називають «Царським залом» на честь російського Імператора Миколи II, який у 1914 році підписав указ про створення Гірничого інституту на Уралі. Тут у цьому залі приймають самих почесних гостей міста і області. В організаційних заходах максимальну активність, на мій погляд, проявив талановитий менеджер і голова Фонду підтримки україно-російських ініціатив Олександр Пахольчук.

Святкові збори, присвячені 19-й річниці Дня Незалежності України, почалися у п'ятницю 27-го серпня рівно в 18-й годині. Відкрив засідання пан Петро Щербина, новий голова УНКА м. Єкатеринбурга. Він поздоровив діаспору, розповів про перспективи розвитку нашої громадської організації, побажав успіхів новому уряду України і українському народу. Дуже уважно присутні вислухали повідомлення голови про те, що 26-27 вересня в столиці Уральського федерального округу РФ відбудеться україно-російський економічний форум, який буде супроводжуватися великою культурною програмою. Згоду приїхати в Єкатеринбург вже виявили представники 12 областей України, очікується прибуття міністрів уряду України. Приємно, що таку ініціативу виявили саме керівники нашої області, а також представник президента РФ в Уральському федеральному окрузі пан Микола Винниченко. Підтримав ідею форуму і новий губернатор області пан Олександр Мішарін.

Наступне слово взяв ректор Гірничого університету пан Микола Косарєв, який сказав багато теплих слів на адресу української громади міста, а також українського народу. Важливо відзначити, що його слова були не звичайними офіційними штампами, які вживають у подібних випадках. Будучи пасіонарною особистістю, він підняв імідж університету, приймаючи сміливі і неординарні рішення, серед яких створення при університеті Ради сприяння національним об'єднанням міста. Керує Радою активістка української громади невтомна пані Наталка Царегородцева. На сцені актового залу Університету проходять регулярні свята національних культур, а також загальні і релігійні свята - Новий рік, Різдво, Паска і інші. На обласному каналі телебачення, при сприянні ректора, проходять телевізійні програми національних об'єднань, серед яких і програма нашої УНКА.

Ректор запросив до слова своїх колег - депутатів обласних законодавчих зборів, які тепло привітали українську громаду, висловили надію на подальше зміцнення дружби між українським і російським народами. Після цього слово було надано мені як представнику Президії Української Всесвітньої Координаційної Ради (УВКР). Поздоровивши присутніх з високим святом українського народу, я зачитав вітання Генерального консула України в Тюмені пана Михайла Колядіна, з яким мав ділову зустріч напередодні. Після цього мені випала честь вручити низку грамот активістам громади нашого міста. Крім цього, я розповів про святкові заходи, пов'язані із святкуванням десятиліття газети «Голос України у Західному Сибіру», які пройшли напередодні в Тюмені.

Як завжди на висоті була наша самодіяльність - співуча душа діаспори. Люба Біла, Наталя Павлович, Людмила Калмик і Наталя Царегородцева - талановиті активістки ансамблю «Дніпряночка» співають майже професійно і завжди торкають серця глядачів в любій аудиторії. Вони лауреати багатьох конкурсів, співають і танцюють від душі.

Вже під час фуршету співали усі, і артисти і гості. Особливо приємно у таких випадках спостерігати за нашими ветеранами, для яких такі вечори стають значною подією в житті. Більшість із них вже давно не були на землі своїх предків і поїхати в Україну не мають можливості. На таких заходах вони можуть почути рідну мову, згадати молодість і дитинство.

Свято України відбулося!

Професор Стефан Паняк

член президії УВКР

м.Єкатеринбург

Виступає ансамбль Дніпряночка (Єкатеринбург)
Виступає ансамбль Дніпряночка (Єкатеринбург)
Засідання у Царському залі Гірничого університету
Засідання у Царському залі Гірничого університету
Президія зборів
Президія зборів
Член Президії УВКР професор Стефан Паняк (Єкатеринбург)
Член Президії УВКР професор Стефан Паняк (Єкатеринбург)

На світлинах: Засідання у Царському залі Гірничого університету (м. Єкатеринбург); Голова УНКА м. Єкатеринбурга пан Петро Щербина; Виступає ансамбль «Дніпряночка» (м.Єкатеринбург); Член Президії УВКР професор Стефан Паняк.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка