lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Зі скіфським орлом на гербі

Герб Кировоградської області. До 75-річчя Кіровоградської області та 65-річчя звільнення Кіровограду від німецько-фашистських загарбників

На 19 лютого, четвер, в 18.30 у Великій залі та конференц-залі Бібліотеки української літератури у Москві заплановано урочистий вечір Кіровоградського земляцтва„Єлисаветград”, присвячений 75-річчю Кіровоградської області та 65-річчю звільнення Кіровограду від німецько-фашистських загарбників.

Кіровоградське земляцтво „Єлисаветград”:

Президент – Горбатко Віктор Васильович, льотчик - космонавт СРСР, двічі герой Радянського Союзу, тел.: (495) 624-10-49, 628-99-60 (сл.);

Перший віце-президент – Петраков Віктор Васильович, начальник управління по збереженню культурних цінностей Міністерства культури Російської Федерації, тел.: 623-87-54, 628-57-50 (сл.);

віце-президент – Чуканов Владислав Антонович, секретар Союзу письменників Російської Федерації по зв'язкам з громадськістю, тел.: 8-916-092-37-33 (моб.)

На світлині: Герб Кировоградської області.

Додаток

Створення філіалу Кіровоградського обласного художнього музею - картинної галереї Петра Павловича Оссовського

Петро Павлович Оссовський - народний художник СРСР, лауреат Державної премії СРСР, дійсний член Російської Академії мистецтв, основоположник так званого "суворого стилю" в мистецтві.

Біографія нашого видатного земляка дуже цікава. Народився 18 травня 1925 року в Малій Висці на Кіровоградщині. В 1944 році закінчив художню школу при Московському державному художньому інституті ім. В. Сурікова, в 1950 році вже випускник цього вищого закладу. В 50-х роках починає активну виставкову діяльність. З 1956 року прийнятий в члени Союзу художників. В 1961 році нагороджений Срібною медаллю АН СРСР за серію робіт "Куба". В 1968 році отримав орден "Знак пошани", в 1970 році присвоєно звання "Заслужений художник РРСФР" а вже в 1975 - "Народний художник РРСФР". В 1979 році Петра Павловича нагороджено золотою медаллю Академії мистецтв Італії, в 1981 році - болгарським орденом "Кирила і Мефодія" 1-го ступеня та медаллю "1300 років заснування Болгарської держави". В 1985 році отримав державну премію за цикл картин про Московський Кремль. В 1988 році Оссовському присвоєно звання "Народний художник СРСР" та в цьому ж році митець був обраний членом кореспондентом СРСР. В 1995 році - нагороджений орденом "Дружби народів", в 1996 році обраний дійсним членом Російської Академії мистецтв. Побував у творчих поїздках в Угорщині, Польщі, Італії, Англії, Кубі, Мексиці, Чехословаччині, Болгарії, Іспанії та інших країнах.

Петро Павлович на Кіровоградщині, своїй Батьківщині, прожив лише перші шість років, і все ж таки, саме вона "моя Вкраїна - Україна".

Під час перебування на Батьківщині восени 2003 року художник встиг дуже багато: було відкрито персональну виставку робіт в обласному художньому музеї, відбулися численні зустрічі в Малій Висці, Розумівці, Кам'янці… Насичена програма була і в самому Кіровограді - зустріч з губернатором, творчою інтелігенцією, колективами музично-драматичного театру ім. М.Л. Кропивницького, обласного краєзнавчого музею, літературно - меморіального музею ім. М.Л. Кропивницького, заповідника - музею "Хутора Надія", художньо-меморіального музею О.О. Осмьоркіна; студентами, школярами та багато інш. Енергії Оссовського можна позаздрити: кожного дня починаючи з сьомої ранку та до пізнього вечора йшла насичена робота. Тоді й запропонував Петро Павлович передати в дарунок області свої твори з умовою відкриття його власного музею та запросив нас на відкриття персональної виставки в Російській Академії мистецтв в травні 2005 року.

На виставці "Моє художнє життя", яка відкрилася в Російській Академії Мистецтв 18 травня 2005 року було представлено 165 творів, які розташовані в 13-ти залах, що є результатом багаторічної праці митця. Під час відкриття ювілейної виставки Петро Павлович отримав орден Даниїла Московського "За заслуги перед православ'ям", хрест від козацтва "За заслуги перед козацтвом" та медаль "За заслуги перед Псковом". Серед численних привітань митця були: вітальні телеграми від президента Російської Федерації В. Путіна, від міністра культури та масових комунікацій Російської Федерації А. Соколова та міністра культури і туризму України О. Білозір. Від Кіровоградського земляцтва "Єлисаветград" в Російській Федерації лунали вітання від президента земляцтва Віктора Горбатко ( льотчика - космонавта СРСР, двічі героя Радянського Союзу ), першого віце-президента земляцтва Віктора Петракова ( начальника управління по збереженню культурних цінностей Міністерства культури Російської Федерації ) та віце-президента земляцтва Владислава Чуканова (секретаря Союзу письменників Російської Федерації по зв'язкам з громадськістю). Зураб Церетелі - президент Російської Академії мистецтв відкриваючи виставку відмітив важливість події в мистецькому колі не лише Росії, а й усього світу. Радник з питань друку і культурних відношень посольства Куби в Російській Федерації Альфредо Нієвес Портуондо відмітив, що Петро Павлович є одним з найулюбленіших митців на Кубі, бо саме він дуже яскраво відобразив в своїх полотнах кубинський народ від Фіделя Кастро ( чудовий портрет також був представлений на виставці) до пересічного кубинця. Вітали колеги -Віктор Іванов - народний художник СРСР ( звання і нагороди можна перелічувати довго ), Таір Салахов - віце-президент Російської Академії Мистецтв, народний художник СРСР, представники багатьох музеїв Російської Федерації, заступник губернатора Псковської області і багато інших. Оригінальним було привітання і висловлення шани після закінчення офіційної частини від В'ячеслава Зайцева - відомого модельєра.

Від Батьківщини вітали на відкритті виставки представники Кіровоградського обласного художнього музею. Приємним було й те, що серед незчисленних привітань вітання з рідної землі Петро Павлович відмітив особливо, і після презентації написав і передав листа голові Кіровоградської облдержадміністрації Едуарду Зейналову, в якому підтвердив свій намір передати Кіровоградщині колекцію живописних полотен за умови позитивного вирішення питання створення музею його творів, який стане філіалом Кіровоградського обласного художнього музею.

В іншому випадку митець має намір подарувати колекцію м.Пскову, де він проживав більше 40 років. Також Петро Павлович отримав пропозиції відкрити картинну галерею у м.Москві та інших містах Російської Федерації. Колекція картин має високий міжнародний статус. Вона підняла б престиж не лише закладу мистецтва, а й області загалом.

Протягом осені 2005 року Петро Оссовський двічі відвідав Кіровоградщину. Головною метою перебування було вирішення питання відкриття картинної галереї Петра Оссовського, що стане філією обласного художнього музею. З цього приводу митець зустрічався з керівництвом області.

На перший погляд проблеми не повинно бути: є пропозиція, вигідна для області, її лише треба прийняти. Але справа в тому, що головна умова передачі картин - це відкриття музею в окремому приміщенні. І приміщення підійшло митцю ( ліва частина першого поверху будівлі, що є на балансі Кіровоградського обласного художнього музею ), навіть Петро Павлович вже підготував ескіз по переобладнанню під картинну галерею, але на сьогоднішній день його займає спільне українсько-венесуельське підприємство "Фокус". Між СП "Фокус" та Регіональною службою охорони і реставрації пам'яток містобудування та архітектури облдержадміністрації (колишнім балансоутримувачем будівлі ) 1 березня 1998 році було укладено строком на 25 років охоронно-орендний договір на користування пам'яткою архітектури № 59, що суперечить вимогам статті 11 Закону України "Про музей та музейну справу". Згідно розпорядженню голови обласної державної адміністрації від 17 серпня 2004 року № 496-р "Про створення належних умов функціонування обласного художнього музею" у 2004 році приміщення по вул. К. Маркса, 60 було передано з балансу Регіональної служби охорони і реставрації пам'яток містобудування та архітектури облдержадміністрації на баланс Кіровоградського обласного художнього музею. Відповідно до акту приймання - передачі приміщення від 1 жовтня 2004 року музею передано приміщення, яке орендує філія СП "Фокус". Регіональна служба охорони і реставрації пам'яток містобудування та архітектури облдержадміністрації направила листа філії СП "Фокус" щодо розірвання охоронно-орендного договору. Філія СП "Фокус" на пропозицію щодо розірвання договору відмовилась, посилаючись на пункт 4.2.2. договору, де зазначено, що у разі реорганізації "Орендодавця" або передачі функцій по управлінню нерухомим майном будівель пам'яток архітектури до інших юридичних осіб, договір оренди зберігає чинність для нового власника. Згідно статті 11 Закону України "Про музей та музейну справу" на території, відведеній для музею, забороняється діяльність, що суперечить його функціональному призначенню або може негативно впливати на стан зберігання музейного зібрання, а також інша діяльність, яка є несумісною з діяльністю музею як закладу культури. Пунктом 119 "Інструкції по обліку та зберіганню музейних цінностей в художніх музеях і художніх відділах музеїв системи Міністерства культури СРСР" визначено, що в приміщеннях, де розташовані експозиції та сховища експонатів знаходження інших установ не допускається.

Обласна державна адміністрація направила запит на прокуратуру Кіровоградської області стосовно правомірності знаходження в приміщенні, що планується під відкриття картинної галереї Петра Оссовського, філії СП "Фокус". Відповідно запиту прокуратурою Кіровоградської області направлено позовну заяву в господарський суд м. Києва до відповідача: спільного українсько - венесуельського підприємства "Фокус" про розірвання охоронно-орендного договору.

Треба зазначити, що звільнення приміщення не єдина проблема стосовно відкриття музею митця. Треба також вирішити питання перевезення колекції через російсько-український кордон. З цього приводу було проведено роботу та налагоджено співпрацю з Державною службою контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон та Державною службою охорони культурної спадщини Міністерства культури і мистецтв України (пройшла реорганізація і ці служби об'єднано, відповідно Указу Президента України від 20 квітня 2005 року № 680 "Про Міністерство культури і туризму України", постановою Кабінету Міністрів України створено Державну службу з питань національної культурної спадщини ).

Наступний крок, над яким ми працюємо це юридичне оформлення майбутнього музею: внесення доповнень до Статуту, розроблення штатного розпису, підготовка проектно-кошторисної документації на проведення ремонтних робіт.

Кожен, кому довелося особисто спілкуватися з Петром Оссовським підтвердить неординарність і унікальність цієї людини. Він талановитий і визнаний митець, майстер слова (відомі його літературні праці) і головне, враховуючі його незчисленні звання та нагороди, він не показовий, а реальний, дуже скромний: "не називайте мене видатним і знаменитим, хай розсудить час". Навіть в візитці не має жодного звання чи регалії, лише "Оссовський Петро Павлович. Художник-живописець". Мабуть цього не достає багатьом сучасним митцям…

Маємо надію, що зусилля покладенні для відкриття музею не будуть марними, що все ж таки, стануть реальністю мрії митця і шанувальники мистецтва будуть мати можливість відвідувати картинну галерею Петра Оссовського "Св.іт очима художника".

Т.О.Ткаченко

директор Кіровоградського обласного художнього музею

http://artmuseum.kr.ua/artm71-02_u.html

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка