lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Ансамбль «Рось»: українська пісня на берегах Неви

Створений за ініціативи Валентина Іващенка, творчий коллектив «Рось» вже 17 років дарує українську пісню людям

Інструментально-вокальному ансамблеві «Рось» цьогоріч виповнилося 17 років. Він був заснований у 2001 році артистом Валентином Іващенком, який до цього дня є його ідейним і художнім керівником.

Рось − ріка в Україні, в Київській області, права притока Дніпра. Вона згадується в «Слові о полку Ігоревім». Основні міста, через які протікає Рось: Біла Церква, Корсунь-Шевченківський та Богуслав − батьківщина Валентина Іващенка. Звідси й назва ансамблю. Значення слова Рось пов'язане з руслом. Русло, витік, рух, мелодія − асоціативний ряд можна продовжувати, і всі ці смисли об'єднує в собі ансамбль.

Спочатку колектив виконував авторські (бардівські) пісні на слова відомих в українській діаспорі та за її межами поетів: Олекси Полішкарова, Олександра Дорошенка, Валентина Іващенка, Елеонори Макарової. Музику на їхні вірші створювала композитор, організатор музичних програм Віолетта Гриневич. Пізніше репертуар значно розширився за рахунок українських народних пісень.

Спочатку ансамбль «Рось» збирався у Військовому санаторії на Кам'яному острові, там же, в Овальному імператорському залі санаторію, проходили перші концерти, а також вечори пам'яті Алли Горської, Василя Стуса, січових стрільців, «Українські вечорниці у Валентина», приурочені до українських народних свят (обжинки, свято врожаю, Покрова, Андрія, Св. Миколая, Різдво, Новий рік, Св. Валентина, Великдень...). Запрошувались і члени української автономії міста. І до кожного свята ансамбль готував тематичну програму. Слід відзначити, що керівництво санаторію (начальник закладу полковник М. Сімчук) дуже позитивно ставилось до нашої роботи.

Так, це була велика праця − постійно готувався новий матеріал, адже теми свят були різні. Та і наші автори не давали «спати» − приносили нові пісні. На базі санаторію ми приймали гостей з України,українські колективи з Естонії, Москви, Ульяновська ,Тюмені, Татарстану («Вебиченька»), Самари («Промінь»). Тут же пройшли і основні заходи з підготовки до встановлення і освячення хреста пам'яті українців − жертв політичних репресій більшовицького режиму, розстріляних у 1937-39 рр.

Пісні українських авторів Санкт-Петербурга ансамбль «Рось» виконував на різних концертних майданчиках Росії та України. Так, у 2002 році колектив виїхав на гастрольну поїздку до Дніпропетровської області на запрошення митрополита Андріана, де з успіхом виступав у містах і селах, в музичних школах (Кривий Ріг, Орджонікідзе і т.д). Навіть трапився такий випадок, коли ансамбль (за 5 тис . доларів) хотіли купити для підтримки у виборній компанії директора збагачувального комбінату м. Орджонікідзе − від чого ми, зрозуміло, відмовились.

У 2009 році санаторій було закрито і передано під резиденцію губернатора Валентини Матвієнко. Це і стало головною причиною розпаду ансамблю і припинення його діяльності аж… до 2011 року. З приходом Али Сидун створився дует з Валентином Іващенком, який назвали на честь ансамблю – «Рось». Почалися успішні виступи на заходах діаспори, в Будинку національностей, а також на звітних концертах у БКЗ «Жовтневий». А одного разу режисер концерту в «Жовтневому» сказала нам, що вона уявляє виконання української пісні в масовому дійстві − чи обрядове, чи у виконанні хорового колективу. Це був натяк: невже немає в Петербурзі любителів української пісні, щоб могли створити ансамбль? І ми почали задумуватись, як це здійснити.

В першому складі ансамблю у нас була ставка на спів у супроводі фортепіано. Інколи додавались гітара і тамбурин. А хотілось чути звучання народних інструментів - домбри, скрипки, цимбал, козобаса, бугая, гітари, баяна, бубена. Тобто, живої народної музики. І от ми почали збирати музикантів, що в наш час нелегко. тим паче, що спонсорів у ансамблю немає. А для музикантів інструмент це − їхній хліб. На одному ентузіазмі не втримаєш колектив. Інколи голова автономії преміював колектив з особистих коштів. Але ж їсти хочеться завжди, і музиканти залишали колектив. Тоді придумали інший варіант: висилати по Інтернету «мінусівки» пісень (запис мелодії без вокалу. – Ред.), які ми будемо співати, з тим, щоб до концерту музиканти вивчили мелодії. А для вуличних концертів взагалі написали «плюсовки». Ось за таким принципом існує ансамбль...

З'явилася й нова репетиційна база − директор Будинку дружби народів Ленінградської області запросив колектив для співпраці, виділив приміщення для інтерактивного музею української культури.

Сьогодні в складі ансамблю «Рось» артисти Валентин Іващенко, Катерина Дмитрієва та Настя Лукьянчикова, інструменталісти Віолетта Гриневич (скрипка), Олександр Волошанюк (баян), Маріанна Соломко (гітара), Ірина Волнухіна (домра), Владислав Бузанов (барабан).

Ансамбль − званий гість фестивалів, концертів, виставок, літературно-музичних вечорів, культурних проектів міського, регіонального та міжнародного рівнів. «Рось» − багаторазовий учасник міських заходів до Дня міста, Дня народної єдності, Дня слов'янської писемності, пам'ятних заходів, присвячених Тарасові Шевченку. Він у програмі таких міських свят, як Масляна, Новий рік, Різдво.

«Інструментально-вокальний ансамбль« Рось» зарекомендував себе як яскравий колектив − він прикраса таких відомих концертних залів Санкт-Петербурга, як ВКЗ «Жовтневий», ПК« Лєнсовєта», КЗ «Біля Фінляндського», БК ім. Горького, музей етнографії, Ливарний будинок княгині Юсупової, Будинок національностей, Будинок Дружби...

Ансамбль «Рось» є двічі лауреатом Фестивалю української пісні «Червона рута» (Воркута 2001, 2007), фестивалю-конкурсу хорових колективів ім. Кошиця (Москва, 2002), конкурсу бардівської пісні (Пушкін), Всеросійського фестивалю-конкурсу бардівської пісні «Струни фортів» (Кронштадт), творчих конкурсів «Багатогранний Петербург» (1-е місце, Санкт-Петербург, 2016), «Слов'янське коло (Волосово, 2017) .

Колектив часто гастролює по Ленінградській області, в жовтні ц.р. виступав у Великому Новгороді на відкритті виставки «Різнобарв'я талантів». 1 листопада 2018 року відбувся концерт в ПК ім. Горького, де ансамбль «Рось» виконав попурі з українських пісень «Несе Галя воду», «Ой, на горі два дубки», «Їхав козак за Дунай», «Якби мені сивий кінь», «Підманула, підвела», «Розпрягайте, хлопці коней». Петербурзька публіка із задоволенням підхоплювала завзятий приспів, що звучить між куплетами: «Маруся, раз, два, три...». Зал провожав артистів бурхливими оплесками.

5 листопада колектив з успіхом виступив у ВКЗ «Жовтневий» на гала-концерті «Ми – разом» спільно зі зразково-показовим танцювальним ансамблем «Джерельце». Організатором концерту виступив  Санкт-Петербурзький Будинок національностей.

Ансамбль «Рось» знають і люблять по всій Ленінградській області та за її межами. Тож ласкаво просимо на наші концерти виступи – артисти подарують вам святковий настрій і заряд енергії!

Валентин Іващенко, керівник ансамблю «Рось»

Маріанна Соломко, учасниця ансамблю «Рось»

Відео


На світлинах: Засновник і керівник ансамблю «Рось» Валентин Іващенко. Інструментально-вокальний ансамбль «Рось». Творчість ансамблю нерозривно пов'язана з українською культурою . Колектив бере активну участь у фестивалях, концертах. Виступи ансамблю відбуваються на відкритих майданчиках навіть взимку. Сестри Маріанна (праворуч) та Наталя Соломко. Численні нагороди ансамблю «Рось».

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка