lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Звернення Редакції «Кобзи» до Президента Петра Порошенка у справі Президента Михаїла Саакашвілі
Ще донедавна між двома президентами існувало повне взаєморозуміння

Президент Саакашвілі має бути в Україні і працювати на неї.

Вельмишановний пане Президенте України!

Ми звертаємося до Вас, як активісти українського руху в Росії, правозахисники та журналісти. Але, перш за все, як патріоти України, яким небайдужа доля реформ у державі.

Нещодавно ми із здивуванням та болем довідалися про те, що українська влада раптово позбавила колишнього Президента Грузії Михаїла Саакашвілі українського громадянства. Важливо, що Президенту Саакашвілі навіть не було надано право оскаржити у суді це рішення.  Ми хочемо висловити Вам свої думки з цього приводу.

Як відомо, головною проблемою реформ в Україні є відсутність підготованих кадрів (як менеджерів, так і політиків). Старі кадри пройшли «школу корупції» в часи Януковича, а нові – не мають належного досвіду управління. З цієї причини Вами, цілком логічно, була запроваджена система притоку кадрів із зарубіжних країн, так званих «легіонерів» – із Грузії, Литви, Польщі, США та інших країн. У цілому, ця практика себе виправдала. Президент Михаїл Саакашвілі стояв у когорті «легіонерів» цілком окремо. Це була єдина людина в усій державі, яка мала успішний досвід реформування пострадянської країни. Як відомо, у Грузії за короткий термін були проведені ліберальні реформи, знищено корупцію, піднято з руїн економіку, відбудовано армію та надано відсіч російському агресору. Пізніше, програвши на виборах один відсоток (!) голосів, Михаїл Саакашвілі визнав свою поразку, передав владу опозиції та залишив країну. Саакашвілі був і залишається зразком успішного реформатора, нарівні з яким у Східній Європі можна поставити мабуть лише фігуру легендарного архітектора польських економічних реформ Лєшека Бальцеровича. Саакашвілі не змарнував свій шанс і в короткі терміни провів радикальні реформи в країні. Для підтвердження цієї тези вважаємо за потрібне зупинити Вашу увагу на деяких фактах.

Сьогодні світло є у найвіддаленішому гірському селі Грузії. До цього ж села прокладено якісну дорогу. У країні практично знищено корупцію, а поліція – друг народу з рейтингом довіри 90%. Будь-яку довідку чи документ, навіть такі як посвідчення водія та паспорт, грузин може отримати протягом 15 хвилин. За різноманітними авторитетними світовими рейтингами Грузія стрімко вирвалася в лідери за показниками економічного зростання, за кількістю реєстрацій майна, за простотою отримання ліцензій на будівництво, за простотою відкриття бізнесу і т. ін.

За даними МВФ, протягом 2007-2013 років Грузія мала одні з найвищих у світі темпів розвитку. У 2007 році – 12%, у кризовому 2011 показник економічного зростання склав 6,5%. Протягом 6 років – з 2003 до 2009 року держбюджет Грузії зріс у 10 разів – з 400 мільйонів до 4 млрд доларів.

В ті ж роки середня зарплатня зросла у понад 4 рази і за даними Національної статистичної служби Грузії вже після війни серпня 2008 року і під час світової кризи – наприкінці 2009 року - становила 377 доларів. Для порівняння: в Україні у грудні того ж кризового року середня зарплатня становила 2233 грн. або 280 доларів. Лише на початку 2012 року офіційна середня зарплата в Україні стала наближатися до 3000 грн. – тобто, тих же 370 доларів.

Такі ж темпи щодо пенсій. Мінімальна пенсія була збільшена у понад 7 разів. Звертаємо увагу: не на 7%, якими так полюбляла хизуватися українська влада, а в 7 разів! 

Ми слідкували за політичною кар’єрою Президента Саакашвілі в Україні і визнавали позитивними, як його губернаторство в Одесі, так і загальну аргументовану критику українських реформ. Те, що говорив Саакашвілі публічно, нам було добре зрозуміло – і про «стопор» корупційних справ у судах, і про друзів-бізнесменів у Вашому оточенні, і про «корупційні потоки», що не були зруйновані, і про недостатню прозорість прийняття політичних рішень, і про підкилимну війну партнерів по коаліції. Ми вважали роль Саакашвілі в реформах позитивною, а його самого вважаємо радикальним безкомпромісним реформатором, який прийняв Україну у своє серце. Тому ми із здивуванням довідалися, що його позбавлено громадянства, що йому фактично заборонено повернення у країну, і що навіть існує загроза його видачі Росії (куди його можуть видати із Грузії). Така перспектива була б ганьбою для українського народу і подарунком північному агресору.

Ми просимо Вас взяти справу Саакашвілі під особистий контроль, і повернути йому громадянство до дня його повернення в Україну.

Президент Саакашвілі має бути в Україні і працювати на благо її народу. До цього закликає вся логіка реформ.

З повагою,

Василь Коломацький

«Кобза – українці Росії»

Віктор Гіржов

журналіст, політолог

На світлині: Ще донедавна між двома президентами існувало повне взаєморозуміння.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка